Magyar gazdaság

Élénkülget Európa, gyorsít Amerika

Az ázsiai tőzsdék kétszázalékos süllyedéssel reagáltak a kínai feldolgozóipar három hónapja tartó visszaesésére hétfőn, de a rossz hangulat nem terjedt át Európára és az Egyesült Államokra, ahol biztatóbb adatok jelentek meg.

A Markit és a Caixin által közzétett kínai feldolgozóipari beszerezésimenedzser-index (PMI) továbbra is 50 alatti értéket mutat, vagyis az ágazat lanyhulását tükrözi, méghozzá a globális kereslet gyengülése miatt. Az októberi index ugyanakkor 48,3-ra emelkedett a szeptemberi 47,2-ről, vagyis a feldolgozóipar túljuthatott a mélyponton, köszönhetően annak is, hogy a kínai vezetés például kamatcsökkentésekkel igyekszik élénkíteni a gazdaságot.

Az európai börzék hamar magukhoz tértek a hétfői nyitás után, mert a Markit jelentései inkább bátorító folyamatokról számolnak be. A brit beszerzésimenedzser-index váratlanul nagyot javult, 51,8-ról 55,5-re kapaszkodott fel, s jóval meghaladta a piaci várakozásokat. Elemzők máris úgy vélik, a Bank of England előrehozhatja a kamatemelést, ezért váltak óvatosabbá hétfőn a befektetők a londoni tőzsdén.

A jegybank csütörtökön tart kamatdöntő ülést, s ekkor teszi közzé friss előrejelzését is. Ugyancsak csütörtökön jelenik meg az Európai Bizottság prognózisa, amely megerősítheti, hogy az eurózóna szerény ütemben növekedik. A Markit adatai azt sugallják, hogy a negyedik negyedévet viszonylag jól kezdte a valutaövezet, bár az index alig érzékelhetően emelkedett, 52-ről csupán 52,3-ra. Mint Chris Williamson vezető közgazdász rámutatott, a teljesítmény visszafogott, a gyáripari kibocsátás éves szinten csak két százalékkal bővül, a munkahelyteremtés üteme nyolchavi mélypontra ereszkedett, a feldolgozóipari termékek árai csökkennek, így érthető, miért tervezi további élénkítő eszközök bevetését az Európai Központi Bank.

Az exportmegrendelések száma viszont emelkedik, vagyis a kínai lassulás egyelőre nem okoz súlyos gondokat az eurózónának. A valutaövezet tagországai igen egyenetlenül növekednek. Az eddig lemaradónak látszó Olaszországban emelkedett a legmagasabbra, 54,1-re az index, míg a válságból ígéretesen kitörő ír és spanyol érték már mérséklődő feldolgozóipari növekedést érzékeltet. Németország lendületben van, míg Franciaország inkább lendületet gyűjt. Itália mellett viszont Ausztria és Hollandia is erőteljesen gyorsít.

Az amerikai gyáripari termelés üteme kétszerese volt az európainak októberben, azaz négyszázalékos éves ütemre kapcsolt, s ez jó hír a gyengén sikerült harmadik negyedév után. A cégek állásteremtéssel igyekeztek eleget tenni a szaporodó exportmegrendeléseknek, egyszersmind alkalmazkodva az erősebb dollár hatásához. Az index 54,1-re kúszott fel a szeptemberi 53,1-ről.

A Markit szerint mindez növeli az esélyét annak, hogy a jegybank megemeli a kamatot decemberben, de a makacsul alacsony és a gyengélkedő szolgáltatások miatt a döntéshozók még éles vitákat folytathatnak. Töprengésre adhat okot, hogy az Institute For Supply Management (ISM) hétfő délután publikált feldolgozóipari indexe viszont 50,2-ről 50,1-re mérséklődött, azzal együtt, hogy az ágazat 34 hónapja fellendülő szakaszban van.

Növekvő pályán a feldolgozóipar

Dinamikusan bővült a magyar feldolgozóipar októberben – derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság felméréséből. A beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 55,8 pontról ugyan 55,3 pontra esett, ez az érték azonban továbbra is a szektor érdemi növekedését sugallja. A BMI 50 pont felett fellendülésre, alatta zsugorodásra utal. Elemzők szerint a BMI értéke azt mutatja, hogy a Volkswagen-botrány még nem érintette a hazai autóipart, és az ipari termelés növekedhet a következő hónapokban is. A régió jól teljesített: a lengyel és a cseh BMI is emelkedett.


Blahó Miklós Növekvő pályán a feldolgozóipar Dinamikusan bővült a magyar feldolgozóipar októberben – derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság felméréséből. A beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 55,8 pontról ugyan 55,3 pontra esett, ez az érték azonban továbbra is a szektor érdemi növekedését sugallja. A BMI 50 pont felett fellendülésre, alatta zsugorodásra utal. Elemzők szerint a BMI értéke azt mutatja, hogy a Volkswagen-botrány még nem érintette a hazai autóipart, és az ipari termelés növekedhet a következő hónapokban is. A régió jól teljesített: a lengyel és a cseh BMI is emelkedett. -->

USA Amerika PMI
Kapcsolódó cikkek