Magyar gazdaság

Fénybe borultak a települések - ennyibe került a díszkivilágítás a városoknak

Országszerte felkapcsolták az ünnepi fényeket a hétvégén. Szinte minden önkormányzat szán pénzt díszvilágításra.

Advent első vasárnapjára szinte minden településen felkapcsolták a karácsonyi hangulatvilágítást, van, ahol csak néhány tízezer forintot, máshol milliókat költenek az önkormányzatok ünnepi hangulatra, a fővárosban pedig idén közel 70 millió forintos a költségvetés. Budapest szombaton borult fénybe, az Andrássy úti fákon több mint 17 kilométer fényfüzér díszítésével mintegy karácsonyi fényalagútban közlekedhetnek az arra járók. Debrecen karácsonyi díszkivilágítását összesen 170 ezer fényforrás adja, plusz az a 16 500, ami a város karácsonyfáján van. Nyíregyházán 12 kilométer hosszú fényfüzért kapcsoltak be vasárnap. Sopronban húszéves múltra tekint vissza az ünnepi fények használata.

A karácsonyi díszítő világítás új arculatának megterveztetésére a főváros megbízásából a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási  Kft. közbeszerzési pályázatot írt ki. Az ajánlattevőknek hét fővárosi helyszínre kellett látványterv-variációkat benyújtaniuk – tudtuk meg Pap Zoltántól, a BDK Kft. ügyvezető igazgatójától. A felhívásra három pályázó, a Blachere Illumination Hungary Kft., a Miracle BNP Kft. és az MK Hungaria Kft. nyújtotta be a terveit. Utóbbival végül több mint 59 millió, a Miracle BNP Kft.-vel 2,3 millió, a Blachere Illuminationnal pedig több mint ötmillió forintos keretszerződést írt alá a BDK Kf., ebbe ötéves időtartamra kiterjedő garanciavállalás is tartozik. A díszeket költségtakarékossági okokból idén is megvásárolja a főváros, és jövő karácsonyig tárolja. A hét fővárosi helyszínen a karácsonyi hangulatot csaknem 500 ezer fénypont biztosítja.

Debrecenben október 20. után megkezdődtek a karácsonyi díszkivilágítás előkészületei – közölték a város sajtóosztályán. Az ünnepélyes gyertyagyújtás vasárnap volt Debrecen karácsonyfájánál, a Nagytemplom előtt, s akkor kapcsolták fel a díszkivilágítást is. A fények 2016. január 6-ig, vízkereszt napjáig világítanak. A debreceni világítás költségeit az önkormányzat viseli, a városban működő vállalkozások közül pedig többen is gépekkel, eszközökkel s munkatársakkal segítették a díszelemek felszerelését – tudtuk meg a debreceni polgármesteri hivataltól.

Nyíregyházán sem tudták megmondani, hogy mibe kerülnek az ünnep fényei, mert mint a Nyír VV Nonprofit Kft.-nél megtudtuk, a városüzemeltető cég és az önkormányzat közösen állja a költségeket, a díszítőelemeket pedig az évek során folyamatosan vásárolták. Az ünnepi világítás a város főterét, a kapcsolódó utcákat és néhány városrészt díszíti, van például egy 64 négyzetméteres fényháló, 106 villanyoszlopra szereltek díszfényt, a városházát pedig jégcsapfüggöny világítja meg.

Sopronban már pénteken felkapcsolták a fényeket, éves szinten a díszvilágítás bruttó 10 millió forint kiadást jelent a városnak – tudtuk meg Szalai Viktor sajtófőnöktől. Díszeket helyeztek el a kandeláberekre a város kiemelt részein, LED-es izzósorok kerültek a város fő útvonalai melletti fákra, és a város bevezető körforgalmai is díszbe öltöztek.

Az ünnepi kivilágításnál persze szempont az energiatakarékosság is. A főváros díszeinek többsége újrahasznosítható anyagból készült, a világítás beépített teljesítménye pedig az elmúlt négy év mintegy 90 kW teljesítményigényéhez képest 52 kW lett idén. A világítás áramdíja a teljes időszak alatt, november 28. és január 6. között, kevesebb mint nettó egymillió forint lesz. Debrecenben, a Kossuth téren, az Aranybika Szállótól a Nagytemplomig tartó szakaszon 90 fán is LED-égőket helyeztek el, így ma már teljes mértékben energiatakarékos, a hagyományos izzóknál lényegesen nagyobb élettartamú és fényerejű fényforrások alkotják a díszkivilágítást.

világítás karácsony
Kapcsolódó cikkek