Magyar gazdaság

Alig szednek már kamatadót

Drasztikusan visszaesett a kamatadó-bevétel tavaly az alacsony kamatok miatt. A lakosság eközben egyre több szja-t igényel vissza a megtakarításai után.

Egyre jobb pozícióban vannak a megtakarítók az állammal szemben: a befizetéseik csökkennek, a visszaigényelt viszont folyamatosan nő. Tavaly több mint 35 százalékkal csökkent például a kamatadó-bevétel, ebből csupán 26,35 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, a megtakarítások hozamát terhelő egészségügyi hozzájárulás (eho) pedig mindössze 5,55 milliárd forintot tett ki – közölte lapunkkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ilyen kevés kamatadó-bevétel az adónem 2006-os bevezetése óta nem fordult elő. A rekord egyébként 2009-ben volt, akkor több mint 112 milliárd forintot vont el az állam a megtakarítások nyereségéből.

A tavalyi visszaesés oka az volt, hogy a megtakarítások kamata egyre alacsonyabb, a lekötött bankbetéteké például a tavalyi év közepe óta egy százalék körül volt. A befektetési alapok hozama is gyengébben alakult, mint a korábbi években. A kötvényalapok hozam alacsony is volt, a vegyes alapokét pedig megtépázta a nemzetközi tőzsdék esése. Az idén még a tavalyinál is kisebb kamatadó-bevétele lehet az országnak, miután az adó mértéke 16-ról 15 százalékosra süllyedt, a kamatok pedig nem emelkednek.
Miközben a kamatadó-bevétel csökken, egyre több személyi jövedelemadót térít vissza az állam a takarékoskodóknak. Tavaly a 2014-es befizetések után rekordösszeget, összesen több mint 14 milliárd forintot igényeltek vissza azok, akik valamilyen nyugdíjpénztárban, egészségpénztárban, nyugdíjbiztosításban vagy pedig nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) takarékoskodtak. A legtöbb pénzt a pénztártagok kapták vissza, több mint 10 milliárd forintnyit. A mostani szja-bevallási időszakban ez az összeg valószínűleg tovább nő majd, a pénztártagok ugyanis több egyéni befizetéssel gyarapították a megtakarításaikat, mint 2014-ben.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba 66,34 milliárd forintnyi egyéni befizetés folyt be, 6,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az egészségpénztáraknál az egyéni befizetés volumene megközelítette a 15,6 milliárd forintot, ez 18,6 százalékos növekedés 2014-hez képest. Az adókedvezményeknek tudható be az is, hogy az utolsó negyedév különösen erős lehetett mindkét pénztártípusnál. Az önkéntes nyugdíjkasszákba októbertől december végéig 26,6 milliárd forintnyi egyéni befizetés érkezett, ez a korábbi negyedévekben szokásos mennyiség duplája, az egészségpénztárak is több mint kétszer annyi egyéni tagdíjbevételt számoltak el a második fél évben, mint az elsőben. Ha az idén is a korábbi évekhez hasonló arányban igénylik a kedvezményt a befizetők, akkor a pénztárakba 11 milliárd forintnál is több adó-visszatérítés folyhat be.

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők is ráugorhatnak az adó-visszatérítésre. Tavaly összesen 1,63 milliárd forintnyi szja-t igényeltek vissza azok, akik 2014-ben ilyen szerződést kötöttek. Tavaly tovább nőtt a szerződések száma, már az első három negyedév után több mint 110 ezren rendelkeztek ilyen életbiztosítással, ami 63 százalékos növekedés. Ez alapján könnyen megduplázódhatott 2015 végére a nyugdíjbiztosítással rendelkezők száma 2014-hez képest, ami azt jelenti, hogy az adó-visszatérítés is megugorhat az idén.

kamatadó adó
Kapcsolódó cikkek