Magyar gazdaság

Az EU szegényházában van négy magyar régió

Az EU húsz legrosszabbul teljesítő területei között főként magyar, lengyel, román és bolgár régiók vannak. Négy magyar régió került az unió legrosszabbjai közé.

Négy magyar régió is az legrosszabb helyei között van – derült ki az Eurostat adataiból. Észak-Magyarország 2014-ben az EU-átlag mindössze 42 százalékát teljesítette az egy főre jutó GDP-ben, amivel leginkább román és bolgár területeket előz meg a legszegényebb magyar régió. Észak-Alföldön sem sokkal jobb a helyzet: ott az uniós átlag 43 százalékát termelték meg.

Az Eurostat elemzése szerint a húsz legrosszabbul teljesítő (NUTS2) terület között főként magyar, lengyel, román és bolgár régiók vannak. Ez nem meglepő, hiszen ezek az országok maradnak el leginkább a fejlett nyugati államoktól. Úgy tűnik, hogy az EU-források sem tudják igazán csökkenteni a regionális egyenlőtlenségeket az Magyarországon belül.

A dél-dunántúli és a dél-alföldi régió sem éri el az EU átlagos termelésének felét. A Dél-Dunántúlon 45, Dél-Alföldön pedig 47 százalékos az egy főre jutó Az Eurostat szerint a második legfejlettebb magyar régió a Nyugat-Dunántúl, ahol kissé 70 százalék feletti a teljesítmény.

A legjobbak

Az EU legfejlettebb régiója Belső-London nyugati része, ahol az uniós átlag 539 százalékát termelik meg. A többi régió nagymértékben elmarad a londoni területtől, a dobogó második helyén Luxemburg áll, 266 százalékkal. Brüsszel fővárosi régiója lett a harmadik, 207 százalékos teljesítménnyel.

A top20-ban ott van Pozsony a nagyon előkelő hatodik helyen, Prága pedig a kilencediken.Magyarországon csak egyetlen régió van, ahol jobb az élet, mint egy átlagos EU-állampolgáré. Közép-Magyarországon az uniós átlag 107 százalékát termeli meg egy ember, igaz, erre kevésbé lehetünk büszkék, ha Prága 173 vagy Pozsony 186 százalékos adatára tekintünk.

A legújabb terv az, hogy Magyarország utolérje Ausztriát, ám ez egy ideig álom marad. Az osztrákok egy főre jutó GDP-je az EU-átlag 127 százaléka, Magyarországé pedig 68 százalék. Közgazdászok szerint ahhoz is nagyon hosszú évtizedek kellenek, hogy egyáltalán megközelítsük az EU átlagos teljesítményét, a Matolcsy György vezette MNB azonban 25 év alatt utol szeretné érni Ausztriát.

A top20-ban ott van Pozsony a nagyon előkelő hatodik helyen, Prága pedig a kilencediken. -->

EU fejlettség
Kapcsolódó cikkek