Magyar gazdaság

Véget érhet Argentína száműzetése

Argentína megadja másfél évtizedes tartozását a legnagyobb magánhitelezőinek.

Argentína megadja másfél évtizedes tartozását legnagyobb magánhitelezőinek, az erről szóló megállapodás még a héten a kongresszus elé kerülhet – jelentette be Alfonso Prat-Gay pénzügyminiszter. A 4,6 milliárd dollárnyi készpénzzel azoknak egy részét fizetik ki, akik 2002-ben, miután Argentína 100 milliárd dolláros fizetésképtelenséget jelentett, mélyen ár alatt felvásárolták az ország egyes kötvényeit. Ez a zömmel amerikai hedge fundokból álló csoport nem fogadta el azokat az adósságrendezéseket, amelyekről Argentína 2005-ben, illetve 2010-ben megegyezett hitelezői jelentős részével – ezek befektetéseik nagyjából 30 százalékát szerezték vissza, a mostanáig kitartók viszont 75 százalékot kapnak (figyelembe véve a kamatokat is).

A korábbi elnök, Cristina Fernandez de Kirchner az utóbbi években már azt is visszautasította, hogy egyáltalán tárgyaljon az általa "keselyűalapoknak" nevezett kötvénytulajdonosokkal – emlékeztetett a BBC –, azok viszont jogi úton lényegében megakadályozták, hogy Argentína addig is törlesszen másoknak. A dél-amerikai ország a rendezetlen helyzet miatt nem vagy csak nagyon drágán jutott hozzá piaci finanszírozáshoz, és a befektetők is elmaradtak. A decemberben hatalomra került új államfő, Mauricio Macri egyik első céljaként tűzte ki az adósságkérdés rendezését – ennek elfogadtatásával elemzők szerint azt is tesztelheti, hogy mekkora támogatásra számíthat reformcsomagjához.

Ha az argentin törvényhozás nem hagyja jóvá a megállapodást április 14-ig, akkor azt aláírói semmisnek tekintik – írta a Bloomberg. A pénzügyminiszter mindenesetre már abban bízik, hogy áprilisban két vagy három kötvénykibocsátást hajthatnak végre, és a befolyó 15 milliárd dollárból az összes maradék kötvénytartozásukat rendezhetik.

A piaci visszatérést segítheti az is, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn közzétette azokat az Argentínára vonatkozó jelentéseit, amelyeket 2013 óta visszatartott. Utóbbit büntetésből tette az IMF, miután meglátása szerint Buenos Aires rendre nem teljesítette a vele szemben fennálló kötelezettségeit, különösen ami a pontos és megbízható inflációs és növekedési adatokat illeti. A nemzetközi szervezet most Macri kérésére adta ki a jelentéseket, egyben jelezte, hogy még idén lefolytatja az argentin gazdaság felülvizsgálatát.

Argentína hitel
Kapcsolódó cikkek