Magyar gazdaság

Dübörög a szolgáltatásexport

Habár a termelőágazatok teljesítménye visszaesett az év elején, a szolgáltatások exportja töretlenül növekszik. A turizmus és a szállítás mellett az üzleti szolgáltatások is jól mennek.

Az áruexport gyengélkedett ugyan az év első három hónapjában, a szolgáltatások külkereskedelme azonban kedvezően alakult, vagyis a szektor javuló teljesítménye nem tört meg, szemben az ipar és az építőipar gyengélkedésével. Az első negyedévben a szolgáltatások exportja és importja is hat százalék felett nőtt, a többlet bő 410 milliárd forint lett. A bevételek növekedéséhez a KSH adatai szerint hozzájárult a turizmus, az üzleti szolgáltatások, valamint a szállítások teljesítménye is.

A szállítási szolgáltatások exportja 385, importja 230 milliárd forint volt, ez a bevételek 8,2, a kiadások 3,5 százalékos bővülését jelenti az egy évvel korábbihoz képest. A szállítási szolgáltatások egyenlegének javulásához a legnagyobb mértékben a légi szolgáltatások aktívuma járult hozzá, a szolgáltatáscsoport exportja 17 százalékkal bővült. A postai és a futárszolgálat külkereskedelme is nagyot erősödött: exportja 43, importja 22 százalékkal bővült. Az alacsony vízállás hatására a belvízi szállítás exportja és importja is csökkent.

Az üzleti szolgáltatások közül kiemelkedően teljesített a számítástechnika és az információs szolgáltatások ágazata. A szellemi tulajdon használatáért kapott díjak összege 25 százalékkal nőtt, míg a fizetett díjak nem változtak. A kutatás-fejlesztési szolgáltatások exportja alig több mint 2 százalékkal, importja azonban negyedével bővült. Az üzletviteli tanácsadás és PR-szolgáltatások exportja 6 százalékkal emelkedett, importja alig változott.
A turizmusból származó bevétel majdnem 300, a kiadás 130 milliárd forint volt, ami 7, illetve 33 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A  külföldiek továbbra is 2,5-szer annyit utaztak Magyarországra, mint fordítva. A külföldiek Magyarországra irányuló utazásainak száma 10,6 millió volt, 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál, átlagos napi kiadásaik bő 4 százalékkal 12 ezer forintra nőttek. A magyarok 4,2 millió alkalommal utaztak külföldre, ami 17 százalékos növekedés, az átlagos napi kiadás 14 százalékkal 11 ezer forintra hízott. A külföldre utazó magyarok élelmiszer- és italvásárlásra majdnem felével fordítottak többet, mint egy évvel korábban.

Elemzők szerint a szolgáltatásexport a következő negyedévekben is növekedhet, miután a szektor kevéssé érzékeny a konjunkturális változásokra, illetve az uniós források meglétére.


Németország a legnagyobb partner

Az exportban hazánk legfontosabb partnere Németország volt az összbevétel 20 százalékával, az oda irányuló 3,7 százalékkal nőtt. Utána az Egyesült Királyság, majd az USA következett. Az utóbbinak nyújtott szolgáltatások 4,5 százalékkal nőttek, amihez jelentősen hozzájárult a szellemi tulajdon használatáért kapott díjak és az audiovizuális szolgáltatások értékének emelkedése.

szolgáltatásexport
Kapcsolódó cikkek