Magyar gazdaság

Pénztárgépek: Óránként 90, még nem létező kasszát kellene üzembe állítani októberig

A vállalkozások is nagy lemaradásban vannak pénztárgép-beszerzésben. A szervizek, patyolatok, plasztikai sebészek és diszkóüzemeltetők kevesebb mint tíz százaléka igényelt eddig a pénztárgéphez üzembehelyezési kódot

Azok a vállalkozók is óriási késésben vannak az online pénztárgép beszerzésében, akiket újonnan köteleztek erre – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból. A Világgazdaság kérdésére válaszolva a hivatal azt közölte: az autó- és motorszervizek, a tisztítási szolgáltatók, a plasztikai sebészetek és a táncterem- (vagyis diszkó-) üzemeltetők eddig összesen 1515 olyan üzembehelyezési kódot igényeltek, amelynek megléte feltétele a kassza beüzemelésének. A hatóság szerint 18 ezer vállalkozás érintett, ami azt jelenti: a bevezetés előtt egy hónappal kevesebb mint tíz százalékuk gondolt arra, hogy lépéseket kellene tennie az online pénztárgép beszerzése érdekében.

Mint megírtuk, az online kasszák bevezetésének újabb körében az érintett vállalkozóknak október elsejéig kell a gépeket üzembe állítaniuk. Nagy problémát jelent azonban a számukra, hogy nincs olyan online kassza, amelyet érdemes volna megvásárolniuk. Raktáron ugyan van jó néhány készülék, a forgalmazóknál is kaphatók, ám egyelőre egyik se felel meg azoknak az új kritériumoknak, amelyeket teljesíteni kellene. A rendelkezések szerint ugyanis az érintett kör csak olyan kasszát vásárolhat, amely kicsit többet tud, mint a régiek (például képes a sztornó utasítás fogadására, és lehetővé teszi az „újramegszemélyesítést”, vagyis azt, hogy a gépet átadják egy másik cégnek). A felhasználók kényelmét szolgáló megoldások azonban most hátrányt jelentenek: nem készültek el ugyanis a fejlesztések, és nem lehet olyan gépet kapni a piacon, amely erre képes lenne.

A probléma kettős: az új tulajdonságokat előbb ki kell fejleszteni a kormányzati elvárásoknak megfelelően, majd erről tanúsítványt is kell szerezni az állami szervektől (jelesül a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivataltól) ahhoz, hogy a kasszák megfelelőnek minősüljenek. Az átprogramozás maga – típustól függően – egy szoftverfrissí­téssel is megoldható lenne. A gondot azonban okozza, hogy a fejlesztéssel és az engedélyezéssel senki sincs kész: a múlt hétig mindössze egyetlen cég jelentkezett a hivatalnál, hogy hagyják jóvá a fejlesztését (de mindjárt két gépre). A szereplők egymásra mutogatnak az ügyben: a forgalmazók szerint a bocsátotta későn rendelkezésre azokat az előírásokat és tesztfelületeket, amelyek a fejlesztéshez szükségesek volnának, a hivatal viszont azt gondolja, hogy jól dolgozott, és a piaci szereplők késlekednek.

Akármi is az igazság, a tény az, hogy ma nem kapni olyan gépet, amilyenre október elsején 18 ezer vállalkozásnak szüksége volna. Ez egyébként kevesebb a korábban becsült körnél: a bevezetésről szóló döntéskor még 30 ezres létszámról volt szó. Ahhoz rohammunkára volna szükség, hogy október elsején mindenkinek, akinek kell, legyen új pénztárgépe. Ha ma megkapná az engedélyt az első fejlesztés (és pont ezekből a gépekből lenne is 18-20 ezer egyből a raktáron), akkor is napi 900 kasszát, vagyis 10 órás munkanapokkal számolva is, óránként 90 gépet kellene kiszórni a vállalkozásokhoz. Miután a gépek eladása nem öt perc – a beüzemelés, megszemélyesítés és regisztráció meg a betanítás miatt egy mobiltelefon eladásának idejével azért minimum számolni kell –, ezért ehhez meglehetősen nagy disztribúciós hálózatra volna szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre.

Így igencsak kicsi az esélye annak, hogy mindenki kasszához jusson, holott október elsején ennek üzemeltetését követelheti a NAV. Az érintett kör mindenesetre egyet biztosan tehet: igényel egy regisztrációs kódot addig is, amíg lesz engedélyezett új típusú kassza, hogy bizonyítsa, a tőle elvárható gondossággal próbált eljárni a beszerzéskor. A NAV adataiból azonban úgy látszik, egyelőre erről is kevesen értesültek.

kassza
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek