Magyar gazdaság

Puszi lett a CSOK-ból?

Hamis reményeket táplált a lakosság nagy része a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) kapcsolatban – derült ki a Mapei Kft. felméréséből.

A társaság 2016. áprilisban 2000 főt – építtetőt és felújítót – kérdezett egy online felmérés keretében, hogy hányan tervezik a igénybevételét, majd augusztusban megismételték a felmérést. Míg áprilisban a válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe veszi a CSOK-ot, augusztus végén csak 21 százalék válaszolta azt, hogy valóban igénybe is vette. A „hoppon” maradók 80 százaléka nem volt jogosult a kedvezményre. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint sokan még azelőtt kalkulálnak a támogatással, hogy tájékozódtak volna a részletekről. „Tapasztalatunk szerint hasonlóan optimista a lakosság a költségek és az építkezés idejével kapcsolatban is, mindkettőt hajlamosak jelentősen alulbecsülni” – mondta.

A Mapei Kft. megkérdezett több mint 250 burkolószakembert és csempekereskedőt is a CSOK-ról. A szakemberek 72 százaléka jobbra számított. Pedig 47 százalékuknak volt CSOK-os megrendelése, és a válaszadók 60 százalékának több a megrendelése az előző évhez képest. A megkérdezettek harmadának változatlan volt, míg 7 százaléknak csökkent a forgalma. A megkérdezett kereskedők 26 százaléka érzékelte a CSOK hatását. 22 százalékuk volt vele elégedett, 69 százalék számított jobbra. Pedig eddig a kereskedőknek is jobb éve volt, mint egy évvel ezelőtt: 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy növekedett a forgalma.

„Az utolsó negyedévben a CSOK élénkülésére lehet számítani. A jövőre nézve az is bizakodásra ad okot, hogy a kormány ezen a héten tett bejelentése szerint bővíti a jogosultak körét” – mondta Markovich Béla.
Potenciális vevőből pedig nem lenne hiány, hiszen a következő öt évben Budapesten és a nagyobb vidéki városokban közel százezren tervezik új építésű lakás vásárlását – állapítja meg a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Magyarország lakásfejlesztő és az Ipsos Zrt. piackutató közös felmérése.

Adataik szerint az új lakások potenciális vevőköréből 80 százalék saját részére, egytizedük befektetési célra vásárolna, míg a mindkét lehetőséggel élők aránya 8 százalék körüli. Budapest lakásvásárlási szempontból továbbra is messze a legnépszerűbb célpont, több mint 78 ezren jelezték itteni vételi szándékukat, míg a vidéki nagyvárosokban együtt is csak 22 ezer „szándéknyilatkozatról” számolt be a felmérés.

lakástámogatás csok
Kapcsolódó cikkek