Magyar gazdaság

Csökkent az államadósság aránya

A harmadik negyedév végére 74,2 százalékos adósságot mért a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ami alacsonyabb a tavaly év végi 74,6-nél, és még nagyobb mérséklődést jelent az előző év azonos időszakában mért 77,5-höz képest. Utoljára 2008 végén volt ennél alacsonyabb a GDP-arányos államadósság, azt követően az IMF-hitel felvétele és a magyar gazdaság visszaesése tornázta fel 80 százalék fölé.

Az államadósság csökkenéséhez most hozzájárult a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás, a forint stabilitása, valamint a gazdaság növekedése is. A nemzeti számlák előzetes adatai szerint július és szeptember között már a 4 százalékával megegyező többletet termelt a költségvetés, ez elég volt ahhoz, hogy a tavalyi és az idei harmadik negyedév között teljesen megszűnjön az ország finanszírozási igénye. Ilyenre az adatok rendelkezésre állása, vagyis gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem volt példa.

Nemcsak a GDP-arányos államadósságban, hanem forintban kifejezve is csökkenést láthattunk, ami nem igazán volt jellemző. Orbán Viktor miniszterelnök még az év elején tűzte ki célul, hogy nominálisan is egyre kisebb legyen az állomány. Szeptember végén 25 880 milliárd forintos adósságot mért az MNB a második negyedéves 25 910 milliárd után. Tavaly év végén azonban 25 400 milliárdos államadósságot láthattunk, ehhez még csaknem 500 milliárdos csökkentés kellene az év végére.

A GDP/adósság arány mérséklése már megvan, a minimális mérsékléséhez azonban nagyon nagy hajrá kellene az év végén. Igaz, a tartalékok szokásos év végi csökkentése vagy a földértékesítésből származó bevételek – amit a kormány ígérete szerint az adósság mérséklésére fordítanak – egyaránt a kormány kezére játszanak. Elemzők szerint az év végére 74 százalék alá viheti a GDP-arányos államadósságot a kormány, de vélhetően nem fogja erőltetni a nominális mérséklést, hogy a jövő évben se legyen nehéz dolga. Jövőre ugyanis 2,4 százalékra viszik fel a költségvetési hiányt, így a 2017-es adósságcsökkentés biztosítása miatt óvatosak lehetnek az idei év végén.

Felülvizsgál a Fitch

Ma vizsgálja a magyar államadós-minősítést a Fitch Ratings. A cég „BBB–” szinten tartja nyilván Magyarországot, stabil kilátással. Ez az adósságminősítés a befektetési ajánlású kategória legalsó lépcsőfoka. A Fitch már májusban kivette a bóvliból a magyar államadósság minősítését, a Standard & Poor’s szeptemberben, a Moody’s Investors Service november elején adta meg a befektetői besorolást, ezért az elemzők nem várják, hogy a hitelminősítő most lép.


arány államadósság csökkenés
Kapcsolódó cikkek