Magyar gazdaság

Gyümölcsöző bangladesi-magyar kapcsolatok

Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfővel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban kedden. A hivatalos látogatásra érkező miniszterelnök Orbánnal közösen felszólalt a Magyar-Bangladesi Üzleti Fórumon is, valamint részt vett a budapesti Víz Világtalálkozó programjain - tájékoztatott Havasi Bertalan. Ez az első alkalom, hogy bangladesi miniszterelnök hivatalos látogatásra Magyarországra utazik.

A nagy földrajzi távolság ellenére is jó az együttműködés Magyarország és Banglades között - mondta Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfő kedden az Országházban, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott.

A bangladesi kormányfő újságírók előtt kiemelte: jó lehetőségek kínálkoznak a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok elmélyítésére, továbbá országának a vízgazdálkodással kapcsolatos szakértelemre is nagy szüksége van, ezért jó, hogy ezen a területen szándéknyilatkozatban is rögzítették együttműködési hajlandóságukat.

Banglades gazdasági eredményei Európában is kiérdemlik a figyelmet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök .


Az ázsiai országban bekövetkezett "helyzetjavulás" bizonyíték arra, hogy "akkor is lehet növelni egy nép jólétét, ha látszólag minden természeti erő és a megörökölt szegénység is ott áll a siker útjában" - fogalmazott Orbán Viktor a Budapesten zajló víz-világtalálkozóra érkezett bangladesi miniszterelnök társaságában.
   
A mostani volt "a világtörténelem első magyar-bangladesi csúcstalálkozója" - mondta a Sejk Haszina Vazeddel folytatott megbeszéléséről a magyar kormányfő, aki a két ország közötti együttműködés lehetséges területei között említette a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot és a digitális gazdaságot.
   
Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy Banglades a terrorizmus minden formáját elutasítja. Hozzátette, osztja bangladesi kollégája véleményét abban, hogy a terrorizmust nem lehet kötni sem valláshoz, sem nemzetiséghez, sem civilizációhoz, sem etnikumhoz.

Magyarország támogatja a magyar és a bangladesi cégek együttműködését

Magyarország új eszközökkel támogatja a magyar és a bangladesi cégek együttműködését, az Eximbank 90 millió dollár hitelkeretet nyit erre a célra, és a magyar kormány 100 ösztöndíjat ajánl fel a bangladesi fiataloknak, hogy magyar egyetemeken tanuljanak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a magyar-bangladesi üzleti fórumon Budapesten.

Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfő hangsúlyozta: Banglades célja a tudásalapú gazdaság létrehozása. Az ország sokat fejlődött az elmúlt években, több szektorban is jó lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak - mutatott rá.

nemzetközi kapcsolatok Orbán Viktor Magyarország Banglades
Kapcsolódó cikkek