Magyar gazdaság

Hitelminősítői figyelmeztetések az olaszoknak

Negatívra változtatta az olasz szuverén hosszú lejáratú besorolásának kilátását a Moody''s Investors Service, magát a Baa2-es osztályzatot azonban megerősítette a hitelminősítő. Olaszország ezzel két fokozattal van a bóvlikategória fölött a Moody''snál, amelynek indoklása szerint lassan és akadozva halad az olaszoknál a költségvetési és gazdasági reform, és a vasárnapi népszavazás nyomán csak romlott a helyzet. Növekszik a kockázata annak, hogy a nagy olasz adósságteher csökkentése elhúzódik – figyelmeztetett a Moody''s –, így megmarad a váratlan sokkoknak való kitettség.

A reál az elmúlt több mint 15 év átlagában stagnált, a termelékenység alig nőtt – mutatott rá a hitelminősítő, ezzel is magyarázva, miért volna szükség érdemi reformokra, például a közigazgatásban és az adórendszerben. A referendumon azonban az olaszok elutasították a politikai gépezet működésének felgyorsítását is szolgáló alkotmánymódosítást, ami a Moody''s szerint fokozza a hitelképesség gyengülésének kockázatát.

A Fitch Ratings a népszavazás után azt közölte, hogy az eredmény önmagában nem indít be azonnali hitelminősítői lépést – igaz, ez a cég már októberben stabilról negatívra rontotta a nála BBB plusz osztályzattal nyilvántartott olasz adósságok kilátását. Azért a Fitch is lépett azóta: a héten negatívra rontotta az olasz bankszektor kilátásait, mindenekelőtt az UniCredit és a Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) tőkeproblémáira hivatkozva. Az elmúlt napok fejleményei alapján a sienai bank megmentése aligha sikerülhet állami közreműködés nélkül, ami megintcsak árthat az adósságbesorolás megítélésének. Az MPS igazgatósága a politikai bizonytalanságra hivatkozva most az Európai Központi Bankhoz fordult – tudta meg több az ügyhöz közelálló forrásból a Financial Times –, hogy ez év vége helyett január közepén zárhassák le az 5 milliárd eurós tőkeemelési folyamatot.

GDP Matteo Renzi Olaszország Fitch
Kapcsolódó cikkek