Magyar gazdaság

Lassan megy a kasszák üzembe helyezése

Nem sietnek a vállalkozások az online kasszák üzembe helyezésével – ahogy várható volt, mindenki igyekszik az utolsó pillanatra halasztani a pénztárgépek beüzemelését, hiszen attól a pillanattól kezdve már a teljes forgalmat látja az adóhatóság. Mintegy 27 ezer vállalkozást köteleztek jogszabályban arra, hogy január elsejétől on­line pénztárgépet alkalmazzon – az autó- és motorszervizek, taxisok, pénzváltók, masszőrök, fogyasztó- és karcsúsítószalonok, plasztikai sebészek, diszkók és patyolatok számára kötelező ezek beszerzése. Az első lépést már sokan megtették ugyan, és kértek üzembe helyezési kódot – ám a beüzemeléssel várnak.

A nemzetgazdasági tárca összesítése szerint több mint 12 ezren kérték a kódot, ám 3500 pénztárgépet helyeztek csak üzembe. Pedig választék van, hiszen egyre több kassza kapja meg a szükséges engedélyt – immár tíz gépből lehet válogatni (igaz, nem túl régóta ekkora a kínálat). Az állam 50 ezer forintos támogatást ad azoknak, akik még az idén bekötik a kasszát.

Behozni van mit: a plasztikai sebészek és a tánctermesek eddig összesen csak 130-an igényeltek kódot, és a patyolatosok közül is kevesebb mint százan jelentkeztek a hét elejéig a nemzetgazdasági tárca közleménye szerint. Az érintettek persze meg is úszhatják a kasszák vásárlását, ekkor a bevételeikről minden esetben számlát kell kiállítaniuk, és havonta kell adatot szolgáltatniuk, miközben a nyugtaadási kötelezettség teljesítését esetükben csak a hagyományos módszerrel – próbavásárlással – fogja ellenőrizni a Az érintettekkel egyeztető revizorok beszámolója szerint például a masszőrök közül sokan ezt a módszert választják.

Novák Zoltán, a kasszaforgalmazó Micra-Metripond ügyvezetője szerint üzenetértékű, hogy a plasztikai sebészeknek is kötelező lesz az online pénztárgépek használata január elsejétől, de szerinte az ügyvédekre, orvosokra és akár a fodrászokra is ki kellene terjeszteni a rendeletet, még akkor is, ha ez konfliktusokkal jár.

NAV online kasszák
Kapcsolódó cikkek