Magyar gazdaság

Kisebb hiány jöhet 2018-ban

Minden szakmai feltétel adott ahhoz, hogy az ország 2018-as költségvetését a képviselők ezúttal is elfogadják nyár elejére – tudatta a Magyar Időkkel a nemzetgazdasági tárca. A tavaszi költségvetés előkészítése a lap szerint „hamarosan” kezdődik, bár a konkrét munka valószínűleg idén is csak néhány hét múlva indul el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az elmúlt két évben március végén hozta nyilvánosságra a tervezési köriratot – ez alapján számolnak a tárcák –, a gazdaságpolitikai irányok április végén, a konvergenciaprogram uniós benyújtásakor váltak világossá, míg a büdzsé tervezetét általában május első heteiben vitte el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés elnökének.

A kormányzat két éve fogadja el tavasszal a büdzsét és vele egy nagyobb adóváltoztatási csomagot, ám ahogyan 2015 végén a 2016-os, úgy a múlt év utolsó hónapjában az idei feltételek is jelentősen átalakultak. Az elmúlt évben a fordulatot a átalakítása és kibővítése, valamint a bevételek nem várt növekedése jelentette, és emiatt módosítani is kellett tavasszal a már elfogadott büdzsét.

Az idén a hosszú távú bérmegállapodás rajzol alapvetően más gazdaságpolitikai pályát, Varga Mihály azonban korábban is azt hangsúlyozta, hogy az esetleges módosítással érdemes tavaszig várni. Az NGM novemberben adta ki frissített előrejelzését, ebben erre az évre továbbra is 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár, amit jövőre már 1,8 százalékosra csökkentene.

A költségvetési pálya szerint 2018-ban – vélhetően a General Electric adóhitel-befizetésének lejártával – jelentősebben visszaesnek a gazdálkodó szervezetektől származó bevételek, amit azonban teljes egészében kompenzál a bérnövekedésből és a fogyasztás emelkedéséből származó többlet.

A kiadásoknál nagyjából változatlan összegekkel kalkulált a tárca az egyes sorokon a központi költségvetésnél, nagyobb növekedést az uniós támogatások felpörgése okoz majd, a lakásépítési támogatások az ideihez képest kevesebb mint 15 milliárd forinttal bővülnek már, míg a kamatkiadások 27 milliárddal csökkenhetnek jövőre az ideihez képest – a prognózis szerint.

A mozgástér 2018-ban a számítás szerint még nem lesz nagy – az extra tartalékokkal együtt is legfeljebb 200 milliárd forint lehet a ládafiában. Ezt azonban befolyásolhatja a prognosztizáltnál nagyobb bérnövekedés hatása: a költségvetés bevételeinek emelkedése mellett ez magával hozza a járulékok gyorsabb ütemű, 2 helyett 2,5 százalékos csökkentését jövőre. Ezen kívüli újabb adócsökkentésekre tehát most kevésbé lehet számítani. Tavasszal így az adómódosítások inkább az adminisztráció rendezésével foglalkozhatnak.

magyar költségvetés
Kapcsolódó cikkek