Magyar gazdaság

Meglepetést okozott a világnak Kína

Meglepetésre a piac által várnál is nagyobbat ugrott a kínai termelői árindex. Miközben a fogyasztói árak mérsékelt csökkenést mutattak, a termelői árak az előzetesen becsült 4,6 százalék helyett 5,5 százalékkal nőttek tavaly decemberben, az előző havi 3,3 százalék után.

Mindeközben az a várt 2,2 százalékkal szemben 2,1 százalék lett, azaz a keresleti oldalon kevésbé látszik az inflációs nyomás. Egyébként négy hónapon belül ez volt az első olyan, amikor a pénzromlás mértéke lassulást mutatott.

A MarketWatch-nak nyilatkozó elemzők szerint a következő hónapban, vagyis januárban már a fogyasztói árakban is bekövetkezik az emelkedés, már csak azért is, mert a Hold újév ünnep és a Tavaszi Fesztivál miatt fellendül a fogyasztás is, ekkor ugyanis a kínaiak sokkal többet költenek élelmiszerre, szolgáltatásokra és utazásra.

Az Erste Zrt. elemzői szerint mindezzel az a baj, hogy ha a termelői oldalról jön a nyomás, az előbb-utóbb erodálni fogja a keresletet. Mindenesetre ez a termelői ár oldali adat 2011 óta nem látott magasságokba szökött, s valószínűleg az emelkedő olajárnak köszönhető.

Az Erste elemzői ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy az OPEC-tagállamok a jövő héten vizsgálják meg, hogy ki hogyan tartotta be a termelés korlátozó intézkedéseket. Sajtóinformációk szerint Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia tette meg idáig a szükséges intézkedéseket. Továbbra is kérdés ugyanakkor, hogy az amerikai termelés növekedése mennyire fogja ezt a hatást semlegesíteni.

termelői ár infláció
Kapcsolódó cikkek