Magyar gazdaság

Nőtt az osztalékszomj

Enyhe csökkenést várnak az elemzők a fontosabb eredménysorokon a Magyar Telekom szerdán érkező gyorsjelentésében, a profit ugyanakkor látványosan megugorhatott, ám ez egy technikai tétellel magyarázható. Kulcskérdés lesz a jövő évi osztalék

A Magyar Telekom (MTel) honlapján közzétett elemzői konszenzus arra számít, hogy a társaság árbevétele 154,3 milliárd forintra csökkent a negyedév során, szemben az egy évvel korábbi 182,8 milliárddal. EBITDA-soron is enyhe, 2 százalékos visszaesést szenvedhetett el a cég, viszont a nettó eredmény 3,4 milliárdról 10,3 milliárdra ugorhatott.

A konszenzusnál kicsit optimistább Medveczky Márton, az Equilor senior elemzője, aki a bevételsoron 155,3 milliárd forintra számít. A csökkenés mögött még mindig főként a cég energia-üzletágból való kilépése miatti bázishatás áll. Az EBITDA picit alacsonyabb lehet a tavalyinál, 44,9 milliárd, az alacsonyabb bevételek miatt azonban ez a nyereségességi ráta növekedését jelenti – 27,7 százalékra nőhetett az egy évvel korábbi 23,8 százalékról. A profit felrobbant, az Equilor szerint 15,2 milliárd forintot ért el, ám ez csak egy technikai átértékelés hatása, amit a társasági csökkentése eredményez, és nagyjából 14 milliárdot hagy a cég kasszájában.

Az Equilor arra számít, hogy jövőre már 35 forintot fizet osztalékként a cég, emögött a montenegrói leány eladása áll, ami segített a nettó csökkentésében is. A menedzsment jelentésében érdemes figyelni a 2017-es kilátások módosítására, illetve a 2018-as várakozásokra. Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy az év második negyedévében piacra lép a negyedik mobilszolgáltató, a Digi. A társaság előrejelzésében bekövetkező esetleges változás egyértelműen jelzi majd a fenyegetettség nagyságát.

Árbevételi soron 15 százalékos visszaesés mellett 155,5 milliárd forintra számít Tunkli Dániel, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője, aki szerint az energetikai üzletág bevételei 88 százalékkal 1,5 milliárdra csökkentek, a mobilüzletág 82, a vezetékes szegmens 52 milliárdot hozhatott a társaságnak. EBITDA-soron ugyanakkor a konszenzustól eltérő 2 százalékos növekedés mellett 44,38 milliárdot vár, a profit 320 százalékkal emelkedhetett, 14,09 milliárdra. A társasági adó csökkentése miatt halasztott adókötelezettség ugyanakkor csak a könyvekben jelentkezik nyereségként – magyarázta Tunkli.

A szakértő úgy véli, hogy az árfolyammozgás irányát az osztalékbejelentés határozza majd meg, mint fogalmazott: igen rossz üzenet lenne a befektetőknek, ha a menedzsment az eladósodottságra vagy a Digi megjelenésére hivatkozva nem emelné legalább 35 forintra a jövő évi összeget. Az év első kilenc hónapjában az egy részvényre jutó free cash flow 19 forintra emelkedett, a montenegrói leány eladása további 36,5 forintot hozott részvényenként. Az eladósodottsági ráta legutóbb 41,6 százalékon állt, ami mindössze 106 bázisponttal marad el a menedzsment komfortzónájától. Jelenleg olcsón lehet forráshoz jutni, így a társaságnak nem feltétlenül a komfortzóna alját kellene megcéloznia, elég lenne középre célozni, és inkább növelni a részvényeseknek kifizethető összeget – mondta Tunkli.

Magyar Telekom EBITDA mtel Telekom. osztalék
Kapcsolódó cikkek