Magyar gazdaság

Bársony: új korszak bontakozik ki a világgazdaságban

„Új korszak látszik kibontakozni a világgazdaságban”– mondta Bársony Farkas, az AmCham Hungary elnöke, a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaság „Gazdasági kilátások és lehetőségek” című konferenciáján.

Bársony Farkas ismertette a World Economic Forum versenyképességi ranglistáját, melyben 138 országot rangsoroltak – a listában Magyarország a mezőny közepén helyezkedik el. Más mérőszámok tekintetében jó helyezést értünk el, például a Bloomberg 2017-es innovációs indexén: az összesítés szerint ezen a területen javult hazánk teljesítménye – ez viszont ellentétes a WEF jelentésével.

"A WEF szerint a 4. ipari forradalom zajlik, és új iparágak jönnek létre, így például a nano-és biotechnológia" – mondta Bársony. A szakember szerint átmenet látszik a munkaerő-központú társadalomból a tudás-központú társadalomba. Véleménye szerint egy helyes gazdaságpolitikának koncentrálnia kell arra, hogy az olcsó munka helyett a magas hozzáadott értékű munka álljon a fókuszban.

Hazai gazdaságpolitika – új irányok

Nem az olcsó, korlátlan erőforrások hazája vagyunk – hanem a magasan képzett munkaerővel rendelkező, hozzáadott értéket előállítani képes, korlátozott erőforrásokkal működő ország. Azonban szemléletváltás kell: középpontba kell állítani a hatékonyságot, a termelékenységet és a rugalmasságot, megtámogatva tudatosabb vállalkozási szemlélettel és kiszámítható rendszerekkel.

A további erősödéshez a magas fejlődési potenciállal rendelkező ágazatokra kell fókuszálni a hazai adottságok kihasználásával, az FDI növelésére, a K+F+I teljesítmény javítására és a kkv-k fejlesztésére. Bársony szerint középtávon pedig a külső forrásokat a belső megerősödő források kell, hogy váltsák. „A versenyképességet tovább kell javítani, üzletbarát gazdasági környezet fejlesztésével, a bürokrácia és az adóterhek csökkentésével.”

növekedési kilátások versenyképesség gazdasági kilátások
Kapcsolódó cikkek