Magyar gazdaság

Brownie-bűntény: már négy péket vettek őrizetbe Venezuelában

A Venezuelában kitört válság a napokban újabb fejezetéhez érkezett, miután az élelmiszeripar komoly krízisbe került. A kormány „kenyér háborút” hirdetett: a rendelkezésre álló búza 90 százalékát a pékeknek kenyérsütésre kell használniuk.

Összesen négy péket tartóztattak le az elmúlt napokban Venezuelában, miután azok illegálisan sütöttek brownie-t és egyéb pékárukat pékségükben. A helyi rendőrség intézkedésre azután került sor, hogy Nicolas Maduro a helyi szocialista kormány elnöke „kenyér-háborút” indított. Az országban ugyanis kevés a búza, így a pékségeknek a rendelkezésre álló alapanyagok 90 százalékából kenyeret, és nem drágább süteményeket, vagy tortákat kell sütniük. (Az élelmiszerhiány a venezuelai McDonald''s éttermeket is elérte, tavaly tíz hónapig még sült krumpli sem volt kapható a helyi üzleteikben.)

A kormányzó Szocialista Párt intézkedése mellett azt állítja: az ellenzéki üzletemberek szabotálják a nemzetgazdaságot azzal, hogy árakat emelnek. Az ellenzéki többségű parlament a héten humanitárius válsághelyzetet hirdetett az éhezés miatt.

Az efféle válsághelyzetek nem újak Venezuela életében, tavaly januárban a törvényhozás az egészségügyben hirdetett humanitárius válsághelyzetet a gyógyszer- és eszközhiány miatt. Ahogyan az ismert, a 9,6 millió lakosú Venezuelát ugyanis súlyos gazdasági válság sújtja: most az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az fékezhetetlenül tombol. (Tavaly csak fél napra nyitották meg a határokat, akkor százezrek rohanták meg a szomszédos Kolumbiát gyógyszerekért.)

A Nemzetközi Valutaalap 2017-re 1660 százalékos áremelkedést vár. A törvényhozás a kormány államközpontú és önkényes kisajátításokon alapuló gazdaságpolitikáját tette felelőssé a kialakult helyzetért, és Rodolfo Marco Torres élelmezési miniszter azonnali leváltását követelte.

élelmiszer hiány Venezuela infláció brownie
Kapcsolódó cikkek