Magyar gazdaság

Csökkent a bankrendszer likviditása

Februárban csökkent a bankrendszer forintlikviditása, ami elsősorban a hitelintézetek egynapos betétei átlagállományának az előző havi megugrását követő jelentős, 315 milliárd forintos csökkenésében tükröződik - jelentette statisztikai mérlegének előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank.

Jóval kisebb mértékben, 19 milliárd forinttal csökkent a három hónapos betétek állománya a tavaly októberben bevezetett mennyiségi korlátozás miatt, és 43 milliárddal az egyéb betétek átlagállománya is.

A három hónapos betétállomány a múlt hónap végén 875 milliárd forinton állt a március végére kitűzött 750 milliárd forintos limithez képest. Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. december 20-án döntött az idei első negyedév három hónapos betéti tenderein érvényes mennyiségi korlátról, aminek értelmében a januári, a februári és a márciusi betételhelyezések összege nem haladhatja meg a 750 milliárd forintot. Tovább csökkent a három hónapos betéti állomány az idei második tenderen, amely így 800 milliárd forintot tesz ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

A jegybank a március 1-én tartott tenderén 325 milliárd forint értékben fogadott be betéteket három hónapos futamidőre a 400 milliárd forintos lejáró állománnyal szemben, ezzel 800 milliárd forintra csökkent az állomány.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az utóbbi hónapokhoz hasonló mértékben, 5,3 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség 184,4 milliárd forintos összegét. A központi kormányzat betéteinek átlagos és hó végi állománya egyaránt - 387, illetve 161 milliárd forinttal - nőtt a hónap során.

A jegybank külföldi követelései a múlt hónap során 56 milliárddal nőttek, a kötelezettségek 83 milliárddal csökkentek - derül ki az MNB hétfőn közölt előzetes adataiból.

likviditás MNB bankrendszer
Kapcsolódó cikkek