Magyar gazdaság

Becsületes kereskedőket lehetetlenítik el a tűzifa-csalók

Ellehetetleníti a becsületes kereskedők életét az illegális tűzifa-kereskedelem a magyar–román határ mentén – tárta fel a Hír TV Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsora. A feketézők a hatósági rendszert kijátszva árasztják el a környéket olcsó fával, amely után sem az áfát, sem az adókat nem fizetik be.

A műsorban megszólalók szerint a trükközés egyik módja, hogy a magyarországi kereskedő árut visz ki a kamionjával Romániába, ott lepakol, majd papíron üresen hazagurul. A gyakorlatban azonban a kamion sosem üres: fával pakolják tele, de a többtonnás szállítmányt nem jelentik be az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszerbe, vagyis az EKÁER-be, és a fuvarokmányokban sincs nyoma. A határőröket lefizetik. Úgy tudják: több hajdú-bihari és szabolcs-szatmár-beregi vállalkozó sem legális úton tett szert busás haszonra az elmúlt években. Pedig a fa kockázatos terméknek minősül, az EKÁER-be már akkor is be kell jelenteni, ha öt mázsát szállítanak. Éppen ezért a trükközők csalnak a mennyiségekkel is – írta a Magyar Nemzet.

A papíron és a NAV rendszerében sohasem létezett áruról ezután már nem nehéz elcsalni az áfát. Számla nélkül nyomott áron tudják értékesíteni a terméket. Így fordulhat elő, hogy míg a becsületes kereskedő egy mázsa fát 3500 forint körüli áron tud eladni, a trükközők ennek a feléért odaadják.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek