Magyar gazdaság

Most nem lépett a Fitch, de mikor minősítik fel Magyarországot?

Megerősítette változatlan stabil kilátással a devizában és forintban kibocsátott hosszú lejáratú magyar államadósság „BBB mínusz” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő megerősítette a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok „A mínusz” szintű besorolási országplafonját, valamint a devizában és forintban fennálló rövid futamú szuverén kötelezettségek „F3” minősítését is.

A Fitch a péntek este Londonban bejelentett döntés indoklásában kifejtette, hogy a szuverén magyar besorolás tényezői között szerepel egyrészről a magas egy főre jutó hazai össztermék (GDP), a kormányzati teljesítmény erőteljes jelzőszámai és Magyarország EU-tagsága, másrészről az unortodox gazdaságpolitika, valamint a magas köz- és küladósság.

A Fitch kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a csökkenő államháztartási hiány és folyómérleg-egyenleg erőteljes többletei az elmúlt években lehetővé tették az államadósság és a nettó külső csökkentését, emellett a bankszektor korábbi gyenge helyzete is fokozatos erősödésnek indult.

A Fitch Ratings közölte: ciklikus gyorsulást vár a magyar gazdaságban, jelenlegi előrejelzése szerint a hazai össztermék az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal bővülhet a tavalyi 2 százalékos növekedés után.

A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság növekedésének fő hajtóerői között van a növekvő fogyasztás, amelyet az erőteljes munkapiaci helyzet is segít, valamint a markáns emelése, a lazább költségvetési politika és az állami beruházások élénkülése, amelyet az EU-folyósítások fellendülése is támogat.

Tavaly mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő cég – előbb a Fitch Ratings, majd a Standard & Poor's, végül a Moody's Investors Service – visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást – azonos „BBB mínusz/Baa3” hosszú távú osztályzattal. Idén már a Moody's-nak és az S&P-nek is volt kitűzött dátuma a magyar osztályzat vizsgálatára: a Moody's nem vizsgálta, míg az S&P megerősítette változatlan stabil kilátással Magyarország államadós-besorolását.

Elemzők is ezt várták

A kellemes meglepetés lett volna, ha a Fitch pozitív kilátással látta volna el a magyar adósbesorolást, felminősítésre pedig egyáltalán nem számítottunk – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte azonban az idén, valószínűleg a második félévben mindenképpen javulhat a kilátás – stabilról pozitívra.

Úgy véli, hogy a hitelminősítők meg fogják várni a jövő évi választásokat, és ha nem fog elszállni a költségvetés 2018-ban – amit az elemző biztosra vesz –, akkor újabb felminősítések jöhetnek a jövő év második felében. Nagyon jók az egyensúlyi mutatók, csökken az államadósság, egyre kisebb Magyarország devizakitettsége és a külföldi állomány is mérséklődik, tehát csökken az ország külső sérülékenysége is, ezek pedig Suppan Gergely szerint mind a felminősítés irányába hatnak.

Tavaly óta nem volt érdemi előrelépés

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint sem lesz idén felminősítés. A Világgazdaságnak kiemelte, hogy tavaly év végén mindhárom nagy hitelminősítő három szempont fogalmazott meg, amelyek alapján Magyarországot értékelik: az államadósság csökkentésének mértéke és annak fenntarthatósága, a költségvetési szigor fenntarthatósága, valamint a versenyképesség kérdése.

Ezek közül az államadósság 2015-ről 2016-ra mindössze 0,6 százalékponttal csökkent, ami önmagában kevés Ürmössy szerint. A költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy látható egy kisebb lazulás a 2018-as választásokra készülve, míg a versenyképesség szempontjából egyelőre annyi látható, hogy felállt a Versenyképességi Tanács, de érdemi előrelépés egyelőre nem volt. Ezek miatt jelenleg sem felminősítésre, sem pedig kilátásjavításra nincs lehetőség – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek