Magyar gazdaság

Egymillió embert költöztetne el Moszkva

A moszkvai polgármester 4500 leromlott állapotú panelblokkot bontatna le, hogy vadonatúj házakkal pótolják azokat, de a terv kivitelkezéséhez egymillió embernek kell elhagynia a lakhelyét.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hatéves regnálása óta sok eredményt ért el az orosz fővárosban. Bevezették a fizetős parkolást, kiszélesítették a járdákat, kerékpárutakat építettek, megszépültek a moszkvai parkok, a közterületekről eltűntek az engedély nélkül épített elárusító bodegák, sőt még az erdőként burjánzó illegális hirdetőtáblák számát is sikerült visszanyesnie.

Legújabb terve azonban éles ellenállást váltott ki. Szobjanin februárban, Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott találkozóján vetette fel, hogy bontsák le az orosz fővárosban az 1950-60-as években épült elavult, ötszintes házakat – az úgynevezett „hruscsovkákat” -, és a helyükön építsenek új, korszerű lakóházakat. Ezeket, a rászorulóknak ingyen juttatott lakótelepi szociális lakásokat tömegesen építették az egykori Szovjetunióban, abban az időszakban, amikor Nyikita Hruscsov volt a kommunista párt első titkára (1953-1964).

A rászorulóknak ingyen juttatott lakótelepi lakásokat tömegesen építették. Forrás: AFP

Élettartamukat eredetileg 25 évre tervezték, minthogy azonban a lakásépítések nem tartottak lépést a lakosság számának növekedésével, addig-addig toldozgatták-foldozgatták őket, amíg végül teljesen elavultak, használhatatlanná váltak. „Szűk, kényelmetlen lakások ezek, a házakban nincs lift, nincs pince, elöregedett a vízvezeték, a csatornarendszer, az eresztékek meglazultak, a falakon repedések jelentek meg, az erkélyek lógnak. Mindenestül siralmas látványt nyújtanak” – jellemezte a helyzetet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a moszkvai polgármester.

A februári bejelentésben még nyolcezer paneltömb lebontását tervezték, amelyekben összesen másfél millió ember él, akinek mind el kellene hagynia az otthonát. A legfrissebb tervek szerint már „csak” 4500 blokkról és egymillió lakosról van szó, ám a költségek még így is óriásiak: két évtized alatt menne végbe a teljes felújítási sorozat, és mai áron számolva mintegy 50 milliárd euróba, 3,5 ezer milliárd rubelbe kerülne a fővárosnak. A terv a polgármester 2018-as újraválasztási kampányának központi eleme.

Eredetileg még nyolcezer paneltömb lebontását tervezték. Forrás: AFP

Ezért is érte meglepetésként a moszkvai városházát, hogy milyen felháborodás támadt az ötlet nyomán. A legtöbb moszkvai ugyanis a magyarokhoz hasonlóan tulajdonosa és nem bérlője a lakásnak. Mivel Szobjanyin terve kapcsán máig nem derült ki, hogy hová, milyen lakásokba költöztetik ki a jelenlegi lakókat, illetve hogyan kárpótolják azokat, akiknek nem jutna esetleg fővárosi ingatlan, ezért a moszkvaiak érthetően felháborodtak, május 14-ére pedig egy demonstráció is szerveződött a lakókból. Márpedig Moszkvának a 2018-as választások előtt nem hiányzik a botrány, ezért a városvezetés garantálta a lakóknak, hogy előzetesen minden lakos egy listáról választhat neki tetsző ingatlant, aminek ráadásul ugyanabban a városrészben kell lennie, mint ahol eredeti lakása állt.

panel Oroszország Moszkva
Kapcsolódó cikkek