Magyar gazdaság

A jogállamisághoz kötné az uniós támogatásokat Berlin

A német kormány rövidesen nyilvánosságra hozza az európai uniós kohéziós támogatások kifizetését a jogállamiság betartásához kötő javaslatát – jelentették be szerdán Berlinben.

A szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Tanja Alemany a kormányszóvivői tájékoztatón a javaslatról szóló sajtóhíreket megerősítve elmondta, hogy a kormány először hivatalosan megküldi az Európai Bizottságnak (EB) az EU 2020 utáni kohéziós politikájáról készített állásfoglalását, majd nyilvánosságra hozza a dokumentumot, amelyben valóban szerepel, hogy meg kell vizsgálni, miként lehet a jogállamiság elveinek betartásához kötni a támogatások kifizetését. A felvetésre érkező reakciókat a nyilvánosságra hozatal után kommentálják majd.

A szóvivő kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a javaslatot nem konkrét esetek vagy tagországok tevékenysége alapján állították össze. Hozzátette: a tagállamoknak most is számos feltételt kell teljesíteniük a támogatások megszerzéséhez, és a német felvetés szerint meg kellene vizsgálni, hogy miként lehet bővíteni ezt a rendszert egy újabb feltétellel. Kiemelte, hogy az EU „értékközösség, és hitelességének alapját az alapvető értékek betartása jelenti”.

A német kormány a kohéziós politika jövőjéről az EB és az Európai Parlament által már hosszabb ideje folytatott diskurzusba kapcsolódik be az állásfoglalással.

A kohéziós politika az EU gazdaság- és foglalkoztatáspolitikájának központi eleme, és a német kormány az EU egészének erősítése céljából e politika révén is támogatni kívánja „a tagállamokban szükséges szerkezetei reformok ösztönzését” – fejtette ki a gazdasági minisztérium szóvivője.

Az EB 2018-ban készít javaslatot a kohéziós politika jövőjéről – tette hozzá.

német EU-gazdaság gazdaság kohézió
Kapcsolódó cikkek