Magyar gazdaság

Kétszer is emelheti a kormány a nyugdíjakat az idén

Az idén kétszer is emelheti a kormány a nyugdíjakat, és a GDP növekedése miatt már 2018-ra is betervezték a nyugdíjprémiumot a költségvetésbe, sőt egy friss módosító szerint korlát nélkül költhet majd jövőre a kormány a nyugdíjak emelésére.

A nyugdíjasok két jogcímen is extra pénzhez juthatnak az idén. Ha a kormány kisebb emelést ad év elején, mint amekkora alakul ki az év során, akkor a különbözetet novemberben kiegészítésként odaadják az időseknek. Ha pedig a mértéke haladja meg a 3,5 százalékot, akkor egy képlet alapján jár úgynevezett jutalom a nyugdíjasoknak, amit pedig decemberben fizetnek ki.

Idén az infláció is magasabb, mint amennyivel a nyugdíjakat emelték az év elején, és a is 4,1 százalék lehet. Jövőre pedig még nagyobb, 4,3 százalék. Erre felkészülve módosítja az idei büdzsét a kormány, s ennek során beterveztek 24 milliárd forintot a nyugdíjprémiumra, 2018-ra pedig 32 milliárdot.

Az mfor.hu szerint az utóbbihoz kapcsolódóan javasolja most azt a parlament költségvetési bizottsága, hogy ez a jogcím – hasonlóan az idei évi módosításban foglaltakhoz – kerüljön át a felülről nyitott előirányzatok közé, azaz ha a GDP alakulása még több prémium utalását tenné indokolttá, akkor arra meglesz a forrás a büdzsében.

kötlségvetés nyugdíj
Kapcsolódó cikkek