Magyar gazdaság

Kína leminősítése: a Fitch is aggódik

A Moody's tegnapi leminősítése után a Fitch Ratings is megszólalt Kína ügyében: leminősítésre egyelőre nem kerül sor, de van ok az aggodalomra.

A tegnapi Moody's leminősítés után ma hajnalban a Fitch Ratings is megszólalt a kínai besorolással kapcsolatban. A hitelminősítő szerint a jelenlegi gazdasági folyamatokat tekintve nincs ok módosítani a jelenleg érvényes, A+ osztályon, de az egyensúlytalanságok némi aggodalomra adnak okot. Érdemes tudni, hogy a Moody's tegnap az 5. legjobb osztályba sorolta le Kínát, míg a Fitch-nél most is ott van a minősítés, stabil kilátással – írta reggeli elemzésében az Equilor.

Mint azt korábban megírtuk, egy fokozattal visszavágta Kína hosszú távú adósbesorolását a Moody’s Investor Service , hasonló lépésre az elmúlt harminc évben nem volt példa a távol-keleti ország történetében. Az új osztályzat A1, amely a befektetésre ajánlott sáv közepén helyezkedik el, és alacsony kockázatot takar. Némi megnyugvást jelent, hogy az új adósosztályzat mellé már stabil kilátást párosított a hitelminősítő, a korábbi Aa3-as besorolás ugyanis negatív kilátásokkal szerepelt. A bejelentés vegyes reakciókat váltott ki a piacokból, a reggeli ázsiai kereskedésben a legtöbb valamint nyersanyaggyártó ország devizája esett, az MSCI Asia Pacific 0,22 százalékot gyengült, a Shanghai Composite 0,36 százalékkal csökkent. A vasérc ára 5,6 százalékkal, a nikkelé 2,6 százalékkal zuhant.

leminősítés Fitch Ratings
Kapcsolódó cikkek