Magyar gazdaság

A munkaadók szerint reális a 2018-as büdzsé

A munkaadói képviseletek szerint a 2018. évi költségvetési javaslat reális, kiegyensúlyozott, lehetőséget ad a további növekedésre, a bérfelzárkóztatási program folytatására.

Parragh László , a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a parlamentnek beterjesztett 2018. évi költségvetési javaslat kiegyensúlyozott, „nem egy választási költségvetés készült, rajta van az adósságcsökkentő pályán, a közterhek viselését korrekten betartja, az adóbevételeket behajtja”. Kiemelte: a rendszerváltás után most fordul elő először, hogy választási évre reális költségvetés készül.

Parragh László úgy látja, a költségvetés bevételének növekedése további adócsökkentést tenne lehetővé. A bérfelzárkóztatási program jól működik, annak folytatására szerinte „a költségvetés további 20 százalékot is elbírna”. A munkaadók és az állam közösen vállalná a terheket, az állam még tovább csökkentené a bérterheket, a munkaadókat pedig növelnék bérágon a költségeiket – mondta.

Megjegyezte, hogy a reálgazdaság gyorsabban reagált a bérnövekedési nyomásra, mint az állam, ezt mutatja, hogy tavaly az utolsó negyedévben nagyobb volt a bérnövekedés, mint az idén a kötelező és bérminimum emeléseket is tartalmazó első negyedévben. Vadász György, a Magyar Iparszövetség (Okisz) ügyvezető elnöke úgy látja, hogy a vállalkozókat nem érte meglepetés a 2018. évi költségvetésben, ő is úgy fogalmazott, hogy „nem választási költségvetés készült”. Úgy vélte, a tervezett 4,3 százalékos és 2,4 százalékos hiány tartható, az uniós támogatások pozitív hatása 2018-ban már jelentkezni fog.

Az iparszövetség elnöke szerint a 2018. év az elmúlt időszak legeredményesebb gazdasági éve lehet, ezt tükrözi a benyújtott költségvetési javaslat, amely biztos talajon áll. A kisvállalati (kiva) csökkentése pedig olyan pozitív lépés, amely alkalmas a kkv-szektor versenyképességének a korábbi években megkezdett növelése folytatására – mondta Vadász György.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke szintén fontos lépésnek nevezte a kisvállalkozások számára a kiva 13 százalékra való csökkentését. A gazdaságfejlesztésre szánt további 203 milliárd forintból remélhetően a kisvállalkozásnak is jut, a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) tervezett 226 milliárd forint már lehetővé teszi, hogy a kisvállalkozások is bekapcsolódjanak a családi házak építésébe – mondta az Iposz elnöke.

Iposz MKIK költségvetés 2018 büdzsé
Kapcsolódó cikkek