Magyar gazdaság

Trump első útja 380 milliárdot hozott

Jelzésértékű siker az amerikai elnöknek: legelső külföldi útján 380 milliárdos ügyletet zárt le Szaúd-Arábiával.

Donald Trump tradicionális kardtánca a szaúdi uralkodói család tagjaival alighanem sok internetes mém főszereplője lesz az elkövetkező időkben, az amerikai elnök mégis sikerként könyvelheti el első hivatalos külföldi útját hivatalba lépése óta. A kétnapos látogatáson Szaúd-Arábiában ugyanis már az első nap óriási eredményeket hozott: az összesen 380 milliárd dollár értékű üzleti megállapodás-csomag a sivatagi királysággal. Ezen belül 110 milliárd dollárért vásárol Szaúd-Arábia helikoptereket és rakétaelhárító-rendszereket az Egyesült Államoktól, ezzel a történelem egyik legnagyobb értékű fegyverüzletét kötötték meg.

Pedig rosszul is sikerülhetett volna: az elnököt már a repülőtéren várta a szaúdi uralkodó, a 81 éves király az elnök mellett fogadta az új First Lady-t, Melania Trump-ot és az elnök lányát, Ivanka-t, illetve férjét – és egyben elnöki tanácsadó Jared Kushner-t. (Kushner személyesen tárgyalta végig a repülőgépek, hadihajók, precíziós irányítású, úgynevezett intelligens bombák eladásáról szóló megállapodást. Az egyeztetésekbe bevonta a ballisztikus rakéták elfogására alkalmas, kifinomult radarrendszereket gyártó Lockheed Martin vezérigazgatónőjét, Marillyn Hewsont is, arra kérve őt, hogy adjon árengedményt a szaúdi félnek.)

Melania és Ivanka azonban a programon szemben az iszlám előírásokkal, egyszer sem vett fel fejkendőt (a muszlim világban a nők hagyományos viselete) amelyet akár sértésként, akár figyelmeztetésként is felfoghattak vendéglátóik. A siker azonban már nem maradhatott el: egy ötmilliárd dolláros szerződés a Lockheed Martinnak, 150 „Black Hawk” helikopter leszállításáról Szaúdi-Arábiába, egy 11 milliárd dolláros fegyvervásárlási csomag, 15 milliárdos üzlet a General Electrics-nek, összességében 50 milliárdos szerződések az Aramco-val – nem véletlen, hogy Donald Trump „csodálatosként” írta le első napját a sivatagi királyságban. Az este is remekül sikerült – legalábbis médiaszempontból, az amerikai elnök ugyanis részt vett az uralkodói család tagjainak tradícionális táncában, amelyet görbe kardokkal, hagyományos dobszóra jártak el a királyi palotában.

https://www.youtube.com/watch?v=f35TUFmCtYY

Vasárnap az amerikai elnök 50 arab és iszlám államfő előtt mond beszédet Rijádban, amelyben várakozások szerint felszólítja az állam és kormányfőket a terrorizmus elleni harcra, illetve a radikális iszlamizmus terjedése elleni fellépésre. Donald Trump korábban éles szavakkal kelt ki az iszlám ellen, a választási kampányban úgy nyilatkozott, hogy a „Korán nagyon negatív hangvételű”, elnökként pedig beutazási korlátozásokat vezetett be muszlim hitűek ellen.

A kétnapos látogatás végeztével Donald Trump továbbutazik Izraelbe és Palesztinába, látogatást tesz a Vatikánban, ahol találkozik Ferenc pápával, részt vesz a NATO-csúcstalálkozón Brüsszelben és a G7-találkozón Szicíliában.

Donald Trump Szaúd-Arábia Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek