Magyar gazdaság

Venezuela az összeomlás szélén

Elszabadult infláció, gyógyszerhiány és üres boltok mellett lángokban állnak az utcák, Venezuelában folytatódnak az utcai tüntetések

Miközben országa gazdasága összeomlott, és Venezuela lakossága nyomorog, Nicolas Maduro elnök rendeletet adott ki az alkotmányozó nemzetgyűlés megalakításáról. E testület megváltoztathatja az ország berendezkedését, az alkotmányt, hatalmi intézményeket oszlathat fel, és választásokat írhat ki. Az ellenzék elítélte az elnök döntését. Szerintük Maduro így próbál hatalmon maradni, háttérbe akarja szorítani az ellenzéki többségű parlamentet, és el akarja kerülni az előrehozott elnökválasztás megtartását. Venezuelában ezért folytatódnak a nyomorúságos gazdasági helyzet és a polgárokat korlátozó törvények miatt hónapok óta tartó tüntetések. Caracasban szemeteszsákokkal, fémhulladékkal és betondarabokkal torlaszolták el az utcákat.

Maduro azzal érvel, hogy a rendet alkotmánymódosítással lehet helyreállítani. Szerinte az alkotmányozó nemzetgyűlésben csak felerészben lennének jelen a választott képviselők, a nemzetgyűlés másik részét a szakszervezetek, diákszövetségek, baloldali és kormánytól függő szervezetek adnák. Ez az ő szempontjából érthető, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a népszerűsége annyira alacsony, hogy már nem kapna választói felhatalmazást az ország irányítására. Maduro tervét elítélte az Egyesült Államok és Brazília is, sőt ez utóbbi puccsnak minősítette.

Maduro elődje, Hugo Chavez is korábban hasonló eszközökkel szilárdította meg hatalmát. Átírta az alkotmányt 1999-es győzelme után, kulcspozíciókba helyezte saját embereit, és tovább központosította a már addig is erős államfői rendszert. Utódját, a négy éve elnöklő Nicolas Madurót azonban a hatalmas és az élelmiszerhiány miatt már nem kedvelik. Elnökválasztás leghamarabb 2018 végén lesz, miközben a gazdasági krízis tovább mélyülhet. A Nemzetközi Valutaalap 700 százalékos inflációval számol idénre, sok helyen a termelés is leállt. Venezuelának van a világon a legnagyobb olajtartaléka, ám az alacsony piaci árak miatt az energiahordozóból származó bevételeinek csökkenése is nehezíti a helyzetét. Üresek a boltok polcai, az ország pedig még az alapvető élelmiszereket és az orvosságokat is importálni kényszerül.

puccs gazdasági összeomlás Venezuela infláció
Kapcsolódó cikkek