Magyar gazdaság

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól 2017 áprilisában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Áprilisban az ipari termelés 3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, naptárhatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal nőtt – jelentette első becslése alapján szerdán a KSH. A termelés az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor közölte: a munkanappal korrigált adat jelentős eltérését a nyers adathoz képest az okozza, hogy idén áprilisban hárommal kevesebb munkanap volt, mint tavaly. Tavaly áprilisban kiugróan magas növekedés volt – tette hozzá. Egy havi megtorpanásból azonban még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, „nincs tragédia az iparban” – mondta. A havi adatban kimutatott visszaesés elsősorban a járműgyártásban bekövetkezett termeléscsökkenés következménye.

Idén az áprilist kivéve ezt megelőzően minden hónapban emelkedett az ipari termelés volumene: januárban 6,9, februárban 2,7, márciusban pedig 13,4 százalékkal a nyers adatok szerint. A munkanappal kiigazított adatok alapján az év minden hónapjában növekedés volt, januárban 2,0 százalékkal, februárban 7,1 százalékkal, márciusban 10,0 százalékkal nőtt a termelés. Az áprilisi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, június 14-én közli második becslése alapján a KSH.

Lassítás az első negyedév után

A húsvéti ünnepek áprilisra esése miatt Európa szerte megfigyelhető volt az ipari termelés visszaesése, illetve az európai autóeladások áprilisi csökkenése, aminek következtében a hazai járműgyártás is visszaesett áprilisban – közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte májusban újabb lendületet kaphat az ipari termelés, az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari, gumiipari, valamint autóakkumulátor-gyártó kapacitások üzembe helyezése miatt idén 6 százalékra gyorsulhat a növekedés. A szakember lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a visszaesés annyiban meglepő, hogy az ipar lendületesen kezdte az évet, az év első három hónapjában ugyanis közel 8 százalékos volt a növekedés. Úgy látja, a 3 százalékos visszaesés egyszeri tényezőkkel, a bázis- és a húsvéthatással magyarázható. „Bár az áprilisi ipari adatok első látásra gyengének tűnnek, nem gondoljuk, hogy tartós lenne a visszaesés. Arra számítunk, hogy májusban már újra pluszba kerül az ágazat termelése” – jelentette ki Németh Dávid, aki szerint viszont a jelenlegi kilátások alapján az első negyedévinél valamivel alacsonyabb, 5-6 százalékos többlet várható az év egészében.

KSH április ipar
Kapcsolódó cikkek