Magyar gazdaság

Trump rábólintott a Lockheed Martin üzletére

Az indiai kormány a Lockheed Martint választotta együttműködő partneréül a szovjet érában beszerzett MiG-ekből álló vadászrepülő-flotta leváltására.

Kölcsönös gesztusok előzik meg a jövő hétfőn Washingtonban tartandó amerikai–indiai csúcstalálkozót. Narendra Modi kormánya a Lockheed Martint választotta együttműködő partneréül a szovjet érában beszerzett MiG-ekből álló vadászrepülő-flotta leváltására, míg Donald Trump nagyvonalúan engedélyezte, hogy a repülőgépgyártó e feladatra összeszerelő üzemet létesítsen Indiában a Tata Advanced Systems partnereként.

A két cég a párizsi repülőshow-n írta alá az erről szóló szerződést. India a modernizáció jegyében 100–250 harci gép beszerzését tervezi, de erre nem írt ki versenytárgyalást. A befutó az F–16-osaival bekopogtató Lockheed Martin lett, ám előfordulhat, hogy osztoznia kell a megrendeléseken, ugyanis a Magyarországon jól ismert Gripeneket gyártó svéd Saab is képben van még.

India a modernizáció jegyében 100-250 harci gép beszerzését tervezi, de nem ír ki versenytárgyalást. Forrás: AFP

A kormány azt viszont előzetesen kikötötte, hogy a helyi hadiipar fejlesztése érdekében a gyártást Indiába kell hozni. Ez okozott némi bizonytalanságot a Lockheednél, hiszen óhatatlanul amerikai munkahelyek megszűnéséhez vezet, ami Donald Trump elnök számára vállalhatatlan kategória. A veszteség azonban olyan csekély, hogy ezúttal az elnök szemet hunyt efelett – írja a Reuters. Trumpék számára lényegesebb, hogy biztos piachoz jutottak, ahonnan ráadásul az oroszokat szorítják ki, de az izraelieknek is konkurenciát jelentenek.

A Lockheed emellett engedélyt kapott arra, hogy indiai gyárból más országokba is exportáljon majd F–16-osokat. Ebből a géptípusból a világ 26 országában több mint 3200-at tartanak készültségben. Indiában a típus legkorszerűbb modelljét, a Block 70-est fogják gyártani. A Lockheed egy ennél nagyságrendnyivel nagyobb üzlet megkötése előtt áll: a cég F–35-ös szupergépeire 11 országból 440 darabos megrendelés érkezett, összesen 37 milliárd dollár értékben.

Lockheed Martin F-16 India
Kapcsolódó cikkek