Magyar gazdaság

Színt kell vallaniuk a multiknak

A 750 millió eurónál, azaz 230 milliárd forintnál nagyobb forgalmú vállalatoknak nyilvánossá kell tenniük, melyik országban mennyi adót fizetnek.

A 750 millió eurónál, azaz 230 milliárd forintnál nagyobb forgalmú vállalatoknak nyilvánossá kell tenniük, melyik országban mennyi adót fizetnek – olvasható az Európai Parlament által jóváhagyott jelentésben. Ez az EU-n kívüli területekre is vonatkozik. A jogszabályváltozás célja az adóelkerülés visszaszorítása, az Európai Bizottság adatai szerint ugyanis évi 50-70 milliárd euró tűnik el be nem fizetett adóként. Miután az Európai Parlament 534 szavazattal 98 ellenében, 62 tartózkodás mellett elfogadta a jelentést, a mandátum alapján elkezdődhetnek a tárgyalások az intézmények között.

A jövedelemadóval kapcsolatos információkat a cégek honlapján egy egységes, könnyen és ingyenesen hozzáférhető táblázatban kellene szerepeltetni. A vállalatoknak ezenfelül az Európai Bizottság által felállított nyilvántartás számára is jelentést kellene készíteniük. Közzéteendő információnak számít az elfogadott jelentés szerint a cég neve, leányvállalatai, működési területük és tevékenységeik, az alkalmazottak száma, a nettó forgalom, a jegyzett tőke, az adózás előtti nyereség, a veszteség, az adott évben, adott országban a leányvállalatokkal együtt befizetett jövedelemadó, a megtakarítások, továbbá hogy a cégháló bármely tagja részesül-e adózási kedvezményben.

Az EU-tagállamok bizonyos esetekben – így kereskedelmi szempontból kényes adatok esetén – felmentést adhatnak egy cégnek bizonyos adatok közlése alól. A felmentést évente kell megújítani, az csak az adott ország területére érvényes, és értesíteni kell erről az Európai Bizottságot, amely viszont évente közzéteszi a kivételben részesülő multik listáját.

Európai Parlament multik adó
Kapcsolódó cikkek