Magyar gazdaság

Végleg becsapódnak az adóelkerülés kiskapui

Véget ért a türelmi időszak, így szeptembertől számos országból érkezhet információ a magyar számlatulajdonosokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Véget ért a türelmi időszak, szeptembertől 59, jövőre várhatóan több mint 70 országból érkezhet magyar számlatulajdonosokról információ a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), amely június 30-ig biztosított lehetőséget arra, hogy ne a revizorok tárják fel egy ellenőrzés során a külföldi bankszámlán lévő vagy más módon eltitkolt jövedelmek után az adót.

Forrás: AFP

Ősztől az offshore-lovagoknak és más nemzetközi szintéren ténykedő adóelkerülőknek nem is lesz esélyük a titkolózásra, hiszen a eredményesen léphet fel velük szemben – az OECD égisze alatt kidolgozott – a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló – többoldalú megállapodásnak köszönhetően. Az első információcserére 2017. szeptember 30-ig kerül sor az új, valamint a már meglévő, magas értékű egyéni számlák estében.

Az adóhivatalnak ekkortól már rendelkezésére állnak majd a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai is, amelyet az adóhivatal kockázatelemzői összevetnek a rendelkezésre álló egyéb adatokkal. Így könnyen kiszűrhetőek azok, akik a hazánkban keletkezett adóköteles jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. A NAV esetükben az eltitkolt mellett adóbírságot és a kétszeresére rúgó késedelmi pótlékot szabhat ki.

NAV adóelkerülés bankszámla
Kapcsolódó cikkek