Magyar gazdaság

Ma lehet utoljára tisztára mosni a szürke pénzeket

Még hét banknál lehet pénteken kifehéríteni azt a jövedelmet, amely után korábban nem adóztak. Egyes becslések szerint tízmilliárdok jöhetnek így haza, de az új adóamnesztia sikere nem vetekszik a stabilitás megtakarítási számláéval.

Aki szeretné még gyorsan kedvező feltételek mellett tisztára mosni a pénzét, vagy pedig adómentesen a nevére venni a papíron strómanok kezében lévő vállalkozását, siessen: ma jár le az év elején indult adóamnesztia. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja szerint hét pénzügyi intézménynél – OTP, MKB, Erste, Raiffeisen, UniCredit, FHB és Gránit Bank – lehet az ilyen ügyeket elintézni, mindegyikük kiemelt diszkrécióval bánik a hozzájuk fordulókkal.

Az Ersténél arra számítanak: tízmilliárdok érkezhetnek haza külföldről az adóamnesztia révén, mivel nagyon vonzó a lehetőség, hogy mindössze 10 százalékos és önellenőrzési pótlék befizetésével fehérré válik a szürke- vagy feketepénz, amelyet ezután úgy lehet költeni, hogy nem kell tartani az adóhatóság retorziójától. A nehezen igazolható forrásból származó pénzeket az Erste szerint már csak azért is érdemes most hazahozni, mert a egyre könnyebben hozzáférhet a magyar adózók külföldi számlaadataihoz is, miután nemrég hatvanöt országgal együtt Magyarország is csatlakozott az OECD adóegyezményéhez – mondja Kállay Andás, az Erste Bank private banking üzletágának igazgatója.

Forrás: Shutterstock

A lapunknak korábban nyilatkozó bankok többsége egyébként úgy tapasztalta, ennek ellenére nem tolongtak az ügyfelek, hogy hazahozzák a pénzüket. Lényegesen kisebb az érdeklődés, mint a 2014 és 2017 eleje között élő stabilitás megtakarítási számla (smsz) esetében, melynél 2141 ember 155,6 milliárd forintját sikerült legalizálni. Pedig a szakértők becslése szerint külföldön 1000–2000 milliárd forint közötti kétes eredetű megtakarítás parkolhat, míg Magyarországon belül a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárd forintosra teszik. Az adóamnesztia pedig nem csak a külföldi pénzekre vonatkozik: az is kifehérítheti a vagyonát, aki idehaza szerezte az adóköteles jövedelmet, de eddig nem adózott utána.

A jogszabály kínálta másik lehetőség a külföldi cégrészesedések kedvezményes megszerzése, ám az Erste Bank és a többi hitelintézet tapasztalatai alapján ez iránt kisebb az érdeklődés, mint a repatriálására. Mindez azzal is magyarázható, hogy jóval komplexebb folyamatról van szó az ügyfelek és a bankok oldalán egyaránt, amire viszonylag rövid volt a felkészülési idő. Ugyanakkor az is látható, hogy bár darabszámban kevés részesedésmegszerzési igény érkezik, azok jellemzően nagyobb méretű üzletrészekre vonatkoznak – mondják az Ersténél.

Aki élni kíván a lehetőséggel, a tagi részesedés megszerzését ma még közokiratba vagy ügyvéd, jogtanácsos által ellenjegyzett okiratba foglalt szerződésbe iktathatja. Az üzletrész megszerzését szintén még ma be kell jelenteni a NAV-nál az erre rendszeresített nyomtatványon, de a magánszemély a számlavezető bank által kiállított igazolással bizonyíthatja a részesedés megszerzését.

NAV szürkegazdaság adóamnesztia
Kapcsolódó cikkek