Magyar gazdaság

Tetszik a hitelminősítőnek, ami a hazánkban történik

Magyarország egy lépéssel közelebb a felminősítéshez.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő péntek este felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását. Indoklásuk szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javíthatja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

A magyar államadós-osztályzat kilátásának pozitívra javítását a Standard & Poor's hitelminősítő mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolta, hogy a magyar reálgazdasági és külső mérőszámok javulása elősegítheti a pénzügyi szektorban zajló javulási folyamat folytatódását. A cég szerint mód nyílhat a magyar szuverén besorolás felminősítésére, ha e javulás tartósnak bizonyul – írta az MTI.

A kilátás javításához fűzött péntek esti londoni elemzésében a Standard & Poor's globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) közölte:

ötévi „hitel nélküli” gazdasági növekedési időszak után arra számít, hogy újraindul a hitelkihelyezés növekedése a magyar gazdaságban, de ezzel egyidejűleg 10 százalék körüli – a történelmi visszatekintésben mért csúcsoknál sokkal alacsonyabb – szinten stabilizálódik a nem teljesítő követelésállomány rátája.

Az S&P Global Ratings hangsúlyozza, hogy a magyar bankszektor tavaly – részben a banki különadók fokozatos csökkentése miatt – ismét nyereségessé vált.

Péntek este Londonban bejelentették azt is, hogy a kilátás javításával egyidejűleg megerősítik Magyarország befektetési ajánlású, „BBB mínusz/A-3” szintű államadós-besorolását. Az S&P ezt megelőzően február 24-én vizsgálta Magyarország besorolását, amelyen akkor nem változtatott, megerősítette azt. A cég idén már nem fogja vizsgálni a magyar adósbesorolást.

Azért a kilátás javítása mellett kritikát is kapott Magyarország: a Portfolio.hu kiemelte, az S&P szerint a gyenge növekedési képesség, illetve a strukturális reformok hiánya nehezíti a gazdaságot, emellett az intézményrendszer gyengeségeit emelték ki a fékek és ellensúlyok lebontása miatt. Ugyanitt írnak arról is, hogy a kormány túlsúlya a médiában, illetve a civil szervezetek elleni hadjárat szintén kockázatokat hordoznak gazdasági szempontból is. Emellett az EU-val való viszony is kérdéses, hiszen egy sor kötelzettségszegési eljárás van Magyarország ellen folyamatban.

A csökkenő adósságot, a gazdaság gyorsuló növekedését és a bankszektor javulását is értékelte a Standard & Poor's hitelminősítő péntek esti döntésében, amellyel pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását – vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember az MTI-nek elmondta, hogy csökkent a külső és az adósságfinanszírozás szerkezete is kedvezően módosult, a belföld felé tolódott el.

Emellett lendületet vett a gazdaság, 3-4 százalék közötti lehet az éves növekedés, 2-3 százalékos mellett.

Az államadósság a jelenlegi tempóval évente 1,5-2 százalékkal csökkenhet, így 70 százalék alatti GDP-arányos adósságszint várható az évtized végére.

Németh Dávid szerint az S&P döntésében szerepet játszhatott az is, hogy bár választási év következik, ennek ellenére a költségvetés stabil, nem szállt el a deficit.

Magyarország tavaly került vissza mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába: a Fitch Ratings tavaly májusban, a S&P szeptemberben, a Moody's pedig novemberben döntött így, és azóta azonos, „BBB mínusz/Baa3” osztályzattal és egyaránt stabil kilátással tartották nyilván Magyarország hosszú lejáratú államadósságát – az S&P-nél immár pozitív a kilátás.

Idén még kétszer vizsgálják majd a magyar adósbesorolást. A Fitch – amely május 12-én megerősítette változatlan stabil kilátással a magyar államadósság besorolását – legközelebb november 10-én vizsgálja Magyarországot. A Moody's felülvizsgálati menetrendjében pedig október 20-a a következő dátum. Ugyanakkor a szabályozás nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

hitelminősítő hitelminősítés standard and poor's
Kapcsolódó cikkek