Magyar gazdaság

Ezekre az eseményekre érdemes figyelni októberben

Az október számos fontos eseményt tartogat a befektetők számára, ami felbolygathatja mind a deviza, mind pedig a részvények piacát – írja a MarketWatch.

Kínai pártkongresszus

Az ötévente megrendezett politikai esemény október 18-án veszi kezdetét és egy hétig tart. A párt ekkor egy hagyományos vezetőség-átalakításba kezd, ami valószínűleg csak megerősíti majd a jelenlegi elnök, Xi Jingping hatalmát. A befektetők minden bizonnyal a párt „Egy övezet egy út kezdeményezésére” (Belt and Road Initiative) fókuszálnak majd, hiszen Kína a program során 100 milliárd dollárt tervez elkölteni kikötőkre, csővezetékekre és egyéb infrastrukturális projektekre. Ezzel kipárnázná kereskedelmi kapcsolatait 64 másik országgal – írja a MarketWatch.

„Kína fontos szerepet játszik majd a befektetők életében a közeljövőben, hiszen a feltörekvő piaci eszközeik ebben az évben nagyon jól teljesítettek” – mondta Sven Balzer, a Coutts stratégiai menedzsere.

Xi Jingping, kínai elnök
Forrás: AFP

EU csúcstalálkozó

Az vezetői a tervek szerint október 18-án és 19-én egy csúcstalálkozón vesznek részt Brüsszelben, amelynek központi témája a Brexit lesz. Az Európai Tanács megvizsgálja majd, hogy mekkora előrelépés történt mostanáig a tárgyalásokban. Ahhoz, hogy a megbeszélések folytatódjanak, kellő előrelépésnek kell történnie az első próbálkozások során. Theresa May, brit miniszterelnök október 1 és 4 között tart beszédet a Konzervatív Párt tagjainak. Abban az esetben, ha May semmilyen érdemi javaslatot nem tesz társainak, úgy az EU csúcson minden bizonnyal aggodalmak merülnek majd fel az esetleges megállapodások esélyei miatt.

Francia reformok

Bár Macron váratlan győzelme májusban pozitív hatással volt a francia részvényekre, az elnök és intézkedései a gyakorlatban már jelentős ellenszélbe ütköznek. A francia elnök munkaügyi reformtervével ugyanis hiába próbálna javítani országa gazdaságán, már több városban is tízezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék nemtetszésüket az ügyben. Ugyanakkor, ha Franciaország lendületet kap és a reformok beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, talán még a németek is besegítenek azok implementálásába.

Adócsökkentés az USA-ban

Az eddigi sikertelen adóreform tervek már több ízben lehúzták az amerikai részvényeket és a dollár értékét is, így most az új reform-tervezeten a világ szeme. Egy nemrégiben készített kutatásból kiderült: az amerikai vezérigazgatók többsége szerint az amerikai adórendszer hátrányosabb más országokéhoz képest, de a szóban forgó csökkentések után végre versenyképessé válhatna. Ha a társasági adót valóban sikerül csökkenteni – a legfrissebb hírek szerint már 15 százalékra – az feltolhatja az S&P 500 indexét, akár 150 ponttal -írja MarketWatch.

A legtöbbet egyébként a pénzügyi vállalatok, a bankok, a fogyasztói és telekommunikációs cégek, míg a legkevésbé a már amúgy is alacsony adókulccsal rendelkező technikai és egészségügyi vállalatok profitálhatnak majd a társasági csökkentéséből – közölte a J.P. Morgan. Az út persze még hosszú a látható eredményekig, de talán az év végére sikerül letenni az asztalra a végleges adóreform-javaslatot.

Brexit adóreform devizapiac Kína munkareform részvénypiac
Kapcsolódó cikkek