Magyar gazdaság

A francia nyugdíjasoknak nem tetszik az adóreform

Több ezer nyugdíjas tiltakozott csütörtökön a francia nagyvárosokban a kormány által meghirdetett adóreform ellen.

Párizsban és Bordeaux-ban több mint kétezren, Rouenban ezren, Toulouse-ban 850-en, Brestben 700-an, Rennes-ben 250-en, Remisben 300-an, Strasbourgban 300-an vettek részt a társadalombiztosítást finanszírozó adónem, a CSG megemelése ellen szervezett megmozduláson. Az adóemelés jövőre a nyugdíjasok közel 60 százalékát, mintegy 8 millió embert fog sújtani.

Az intézkedés minden, 1200 eurónál (374 ezer forint) többet kapó nyugdíjast érint, s mintegy évi 400 euró (124 ezer forint) veszteséget jelen azon nyugdíjasok számára, akik legalább havi 2 ezer euró (622 ezer forintot) nyugdíjat kapnak. A 14 millió francia nyugdíjas 40 százalékát, a kisnyugdíjasokat ugyanakkor nem érinti az emelés.

A szerdán ismertetett jövő évi költségvetési tervezet szerint a nagyobb összegű nyugdíjak társadalombiztosítási adójának megemeléséből kívánja a kormány kompenzálni a magánszektorban dolgozók járulékfizetéseinek 20 milliárd eurós csökkentését. A magánszektorban dolgozók fizetésinek jelenleg 2,4 százaléka a munkanélküli segélyeket finanszírozó kasszába, 0,75 százaléka pedig a betegbiztosító pénztárába folyik be.

Barbara Pompili, a kormánypárt képviselője azt kérte csütörtökön a jobb helyzetből lévő nyugdíjasoktól, hogy segítsék a náluk nehezebb helyzetben lévő embereket, mégpedig a fiatalokat, miután Franciaországban a nyugdíjasok élnek átlagosan a legjobban a lakosság valamennyi kategóriája közül. A tüntetést ezúttal az ellenzékben lévő jobbközép Köztársaságiak és a Szocialista Párt is támogatta. A nyugdíjasok megmozdulása a sokadik tiltakozás az Emmanuel Macron államfő által meghirdetett reformok ellen.

A hét elején a fuvarozók szervezetek forgalomlassító tiltakozásokat, egy héttel ezelőtt pedig másodszor szervezett mintegy kétszáz városban tiltakozó felvonulásokat a CGT szakszervezet, de azokon már csak feleannyian vettek részt, mint a szeptember 12-i megmozduláson. A belügyminisztérium adatai szerint 130 ezren tiltakoztak múlt csütörtökön, a CGT nem közölt részvételi adatokat, de elismerte, hogy kisebb volt a tömeg. Szombaton a politikai ellenzék, a radikális baloldali Lázadó Franciaország szervezett felvonulást Párizsban, megfogalmazásuk szerint a „szociális államcsíny” ellen, ezen a szervezők szerint 150 ezren, a rendőrség szerint 30 ezren vettek részt. A pártvezér Jean-Luc Mélenchon célja a reform visszavonatása, illetve annak felmutatása, hogy Emmanuel Macronnak ő a legfőbb politikai ellenfele.

Valamennyi megmozduláson tömegek vesznek részt, de a szervezetek és a pártok közti megosztottság miatt még nem sikerült egyszerre olyan jelentős tömeget utcára vinni, hogy az meghátrálásra késztesse a kormányt.

francia adóreform nyugdíjasok tiltakozások
Kapcsolódó cikkek