Magyar gazdaság

Hamarosan eldől Lengyelország sorsa

A vártnál nagyobb gazdasági növekedési ütem és a stabil pénzügyek kedvező hatással vannak Lengyelország szuverén besorolására – írja a Moody's Investor Service legfrissebb jelentése.

A Moody's szeptember 8-án vizsgálja felül a lengyel szuverén adósbesorolást. A legutóbbi, májusi felülvizsgálatkor megerősítette az ország A2 besorolását és stabilra javította annak kilátását.

A Moody's szakértői szerint az idén fennmarad a lengyel gazdaság növekedési lendülete, a gazdaság motorjaként elsősorban a lakossági fogyasztás szolgál majd, a beruházások mérsékelt, de gyorsuló ütemű növekedésének a hozzájárulása mellett. A beruházások a javuló gazdasági környezeti kondícióknak és a beáramló uniós források gyarapodásának köszönhetően növekednek.

Forrás: AFP

A Moody's 3,2 százalékról 4,3 százalékra növelte 2017-es lengyel GDP-növekedési előrejelzését, a GDP-arányos költségvetési hiányra vonatkozó prognózisát pedig 2,9 százalékról 2,5 százalékra csökkentette.

A lengyel nemzeti statisztikai hivatal (GUS) adatai szerint a második negyedévben 3,9 százalék volt az éves GDP-növekedés az első negyedévi 4,0 százalék után. A PAP által elemzők körében végzett felmérés 3,8 százalékos éves GDP-növekedést jelzett a második negyedévre.

A GUS kimutatása szerint a beruházások 0,8 százalékkal nőttek a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a lakossági kereslet pedig 5,6 százalékkal emelkedett. A PAP felmérésében elemzők a beruházások 2,9 százalékos, a lakossági kereslet 3,9 százalékos növekedését várták átlagosan.

minősítés vélemény Lengyelország
Kapcsolódó cikkek