Magyar gazdaság

Izland új törvénnyel tartaná távol a kínai befektetőket

Az izlandi kormány azt tervezi, hogy ellehetetleníti a külföldiek ingatlanvásárlását úgy, hogy építési telkeket kizárólag Izland és az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárai vásárolhatnának.

Az izlandi kormány azt tervezi, hogy ellehetetleníti a külföldiek ingatlanvásárlását úgy, hogy építési telkeket kizárólag Izland és az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárai vásárolhatnának, valamint azok, akik a vásárláskor már legalább öt éve az országban tartózkodnak.

A kínaiak azzal húzták ki a gyufát az izlandi kormánynál, hogy egy ismeretlen vállalkozó 12 négyzetkilométeres telken akart üdülőközpontot létesíteni az úgynevezett Arany körút, azaz a Golden Circle területén, amely az ország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A kínai milliárdos, Huang Nubo 2012-ben 300 négyzetkilométeres területet szeretett volna megvásárolni a sziget északi részén, szintén idegenforgalmi célokkal, az izlandi belügyminisztérium azonban elutasította.

Nem az izlandiak az egyetlenek, akik megnehezítenék a kínai befektetők dolgát, az Egyesült Államok és Ausztrália után az is szigorúbb ellenőrzés alá vonná a külföldi befektetőket, miután – a Mercator intézet és a Rhodium csoport jelentése szerint – 2016-ban a kínai befektetések összértéke az EU-ban elérte a 35 milliárd eurót – derül ki a Financial Times korábbi cikkéből. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptemberi évértékelő beszédében már beszámolhat a tervezett intézkedésekről, amelyeknek a kidolgozására a bizottság szóvivője szerint a politikus már össze is állított egy csoportot.

kínai befektetők Izland
Kapcsolódó cikkek