Magyar gazdaság

Még meggondolhatja magát az Egyesült Államok

Donald Trump amerikai elnök a globális felmelegedéssel összefüggésbe hozható, minden eddiginél pusztítóbb hurrikánok láttán meggondolhatja magát, és visszavonhatja a párizsi klímaegyezmény felmondását.

Erre utalnak külügyminisztere, Rex Tillerson napokban elejtett szavai, miszerint

megfelelő körülmények között az elnök nyitott arra, hogy elkötelezettek maradjunk a többiekkel együtt ebben a még most is kihívást jelentő kérdésben.

Trump még június elején jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép a 2015 decemberében kötött, 190 ország által elfogadott klímaegyezményből. Megerősítette, hogy a globális felmelegedést úri huncutságnak, tudománytalan blöffnek tartja, amelyet a kínaiak terjesztenek, s azt hangoztatta, hogy az egyezmény anyagi vállalásai az amerikai nép számára kifejezetten hátrányosak. Az elnök számos szervezetet és politikust is magára haragított, köztük a komplett Európai Uniót, kijelentéseivel azonban csak megacélozta a brüsszeli törekvéseket.

Az mindent megtesz annak érdekében, hogy mind a 28 tagállama átálljon egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra, illetve hogy csökkentse a fosszilis üzemanyagok felhasználását, ebben pedig, egyre inkább úgy tűnik, Kína is partner lesz

– idézi Frans Timmermanst, az Euró­pai Bizottság első alelnökét a Bloomberg.

Az elektromos autók gyors elterjesztésével és számos környezetvédelmi intézkedéssel jó példát mutató Kínával Európa vállvetve küzd majd a globális felmelegedés ellen – közölte az alelnök. Hozzátette: sok kínai városban az emberek fuldokolnak a szmogtól, és Peking tudja, hogy sürgős lépések szükségesek a helyzet radikális javítása érdekében – fejtette ki a politikus. Kína az üvegházhatású gázok kibocsátásának 20 százalékáért felelős globálisan, az EU pedig a 12 százalékáért. A környezetvédelmi szempontból jobban teljesítő unió segít a pekingi kormánynak egy káros kibocsátásokat korlátozó, ugyanakkor a kereskedelmet és a tiszta energiatechnológiák alkalmazását támogató program kidolgozásában. Közben pedig az EU a saját háza táján is seper: a cél, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátását, 2030-ra pedig 40 százalékkal.

Donald Trump klímaegyezmény USA klímavédelem
Kapcsolódó cikkek