Magyar gazdaság

Megterheli a magyarok pénztárcáját az iskolakezdés

Csaknem minden második szülő 50 ezer forint feletti összeget fordít gyermeke beiskolázására, a megkérdezett családok ötöde kölcsönből fedezi a tanévkezdetet – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. friss kutatásából.

Csaknem minden második szülő 50 ezer forint feletti összeget fordít gyermeke beiskolázására – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. több mint 500 ügyfele (elsősorban általános- és középiskolás gyermekkel rendelkező családok körében végzett) friss kutatásból. A háztartások fele előre felkészül a szeptemberi kiadásokra, a megkérdezett családok ötöde kölcsönből fedezi a tanévkezdetet.

Sokat költenek a magyarok iskolakezdésre
Forrás: MTI

A felmérés szerint a szülők fele több mint 50 ezer forintot szán a beiskolázásra, míg 14 százalékuk 40-50 ezer, 15 százalékuk 30-40 ezer, 14 százalékuk 20-30 ezer forint közötti összegből gazdálkodik. A válaszadók 7 százaléka kevesebb mint húszezer forintból oldja meg a beiskolázást.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a ruházat és az iskolai eszközök jelentik a legnagyobb kiadást ebben az időszakban.

Az elemzés szerint idén tovább bővült azoknak a diákoknak a köre, akik ingyenes kapnak tankönyvet: a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem kellett erre költeniük, 17 százalékuk maximum 5 ezer forintot ad ki ilyesmire, és csupán 8 százalékuk fizet húszezer forint feletti összeget.

Az iskolakezdéssel járó költségek próba elé állítják a családok pénztárcáját: a felmérésben résztvevők 31 százaléka ebben az időszakban a havi bevételének 15-30 százalékát, míg minden negyedik válaszadó bevételének több, mint felét költi gyermekei beiskolázására.

Ezt felismerve egyre több – az idén már minden második – szülő időben felkészült a tanévkezdéssel kapcsolatos többletkiadásokra, és előre félretette a szükséges összeget, miközben 2016-ban csak a válaszadók 41 százaléka vélekedett hasonlóan. A családok 12 százaléka családtagoktól kap anyagi segítséget, 19 százalékuk pedig pénzintézettől vesz fel kölcsönt erre a célra. A szülők 14 százaléka csak a legszükségesebb eszközöket vásárolja meg – derül ki a kutatásból.

beiskolázás provident iskolakezdés
Kapcsolódó cikkek