Magyar gazdaság

Menekülnének a katalóniai központú cégek

Az október elsejei katalán népszavazásnak még csak az előkészítése zajlik, de sok vállalat már most székhelyének elköltöztetését fontolgatja, több mint 700 katalán polgármester ellen pedig nyomozás folyik.

Több katalóniai székhelyű vállalat is ugrásra készen várja, hogy kiderüljön, mibe torkollik az október elsejei katalán függetlenségi népszavazás – mondta az Amerikai Kereskedelmi Kamara spanyolországi elnöke, Jaime Malet az El Mundónak. A nemzetközi vállalatok attól tartanak, hogy katalóniai központú működésük illegálissá válhat, ezért kidolgoztak egy készenléti tervet, hogy akár 24 órán belül áthelyezhessék a székhelyüket egy másik városba. Ráadásul nemcsak nagyobb, hanem közepes vállalatok is készen állnak, hogy szükség esetén elhagyják Katalóniát. Van, aki meg sem várja, hogy eldőljön a katalánok sorsa, a Naturhouse Health nevű, táplálkozási termékekkel kereskedő vállalat például – huszonöt évnyi barcelonai működés után – már át is költözött Madridba. Az üzletnek biztos jogi háttér kell, a katalán társadalmon belül, illetve a katalán közösség és az ország többi része között pedig egyre nagyobb a feszültség – indokolta döntését a cég alapítója, Félix Revuelta a

Bloombergnek.

A spanyol kormány, élén Mariano Rajoy miniszterelnökkel, a katalán parlament múlt hét szerdai határozata óta, amikor a függetlenségi népszavazás kiírásáról döntöttek, több fronton is igyekszik megakadályozni a referendumot. A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a népszavazást, amíg végleges határozat nem születik arról, hogy alkotmányba ütköző-e. A spanyol állami főügyész, José Manuel Maza pedig több mint hétszáz katalán polgármester ellen kezdeményezett nyomozást, mi­után a felfüggesztés ellenére 948 katalán polgármesterből eddig 706 nyilvánította ki hivatalosan, hogy lehetővé teszi a népszavazást. Maza leszögezte, a megrendezésben való részvétel pénzbírsággal, felfüggesztéssel, illetve akár szabadságvesztéssel is járhat. A katalán főügyészség kedden arra utasította a katalán és a spanyol rendőrséget, valamint a csendőrséget, hogy foglaljanak le minden népszavazásra szánt anyagot, szavazólapokat, urnákat és a kampány során használt szórólapokat is.

Ha a referendumot Carles Puigdemont katalán elnök ígéretéhez híven a spanyol tiltakozás ellenére is véghezviszik, és az igennel voksolók kerülnek többségbe, Katalónia 48 órán belül kinyilvánítja függetlenségét. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szavazáson szoros végeredmény várható. Egy július végi felmérés még azt mutatta, hogy a katalánoknak mindössze 41,1 százaléka támogatja a függetlenedési terveket, a múlt héten végzett közvélemény-kutatás során azonban már az derült ki, hogy a szavazók 72 százalékát meggyőzheti a függetlenségi kampány.

Hétfőn, a katalánok nemzeti ünnepén hatalmas tömeg vonult fel Barcelona utcáin katalán színekbe öltözve, a függetlenedési törekvéseket támogató feliratokkal. Ahogy sok egyéb más témában, úgy a békés tüntetéssel egybekötött ünneplésben részt vevők számáról sincs konszenzus: a helyi rendőrség egymilliós tömegről számolt be, míg Barcelona központi kormányának becslései szerint az eseményen körülbelül 300-350 ezren vettek részt.

Katalónia katalán
Kapcsolódó cikkek