Magyar gazdaság

A függetlenség kikiáltásával fenyeget a katalán elnök

A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány „továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

Puigdemont 10 perccel azelőtt hozta nyilvánosságra a levelet, hogy tíz órakor lejárt a Madrid által megszabott határidő, hogy a katalán vezető vonja vissza előző heti nyilatkozatát, melyben meglehetősen kétértelműen beszélt arról, hogy Katalónia elszakad-e Spanyolországtól. Puigdemont akkor azt mondta, az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Katalán képviselők aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását Puigdemont felfüggesztette, és párbeszédet szorgalmazott Madriddal.

 

Carles Puigdemont katalán elnök aláírja Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatát a katalán parlamentben Barcelonában 2017. október 10-én.
Forrás: MTI

 

A katalán elnök csütörtökön azt állította, hogy a helyi hatóságok számos erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy párbeszéd kezdődjön a központi kormánnyal. Emlékeztetett egyben arra, hogy az állami szuverenitás megteremtéséről szóló egyoldalú kinyilatkoztatás folyamatát október 10-én leállították.

Madridi kormányzati források név nélkül nyilatkozva azt mondták, hogy a spanyol kormány szombaton összeül, és megvitatja a spanyol alkotmány 155. cikkének életbe léptetését, amellyel szükség esetén elvonhatják a katalán regionális hatóságok jogköreit.

Katalóniában október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, és azóta alkotmányellenessége miatt meg is semmisítette az erről szóló jogszabályt. A referendum a spanyol rendőrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. Az előzetes eredmények szerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a népszavazáson, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió ember támogatta az elszakadást Spanyolországtól. A katalán kormány eltökélt szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a katalán parlament hamarosan határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról Spanyolországtól. Ezt követően pedig tárgyalásokat kezdene a függetlenedésről a spanyol állammal, amely azonban eddigi közlései szerint nem lesz partner ebben.

https://www.vg.hu/vallalatok/eddig-majdnem-700-ceg-lepett-le-kataloniabol-652521/

függetlenség Katalónia Mariano Rajoy Carles Puigdemont katalán
Kapcsolódó cikkek