Magyar gazdaság

Dárdai lenne a tökéletes megoldás

Mivel az MLSZ számára a 2020-as, részben budapesti rendezésű Európa-bajnoki részvétel a legfontosabb, nem valószínű, hogy olyan külföldi edzőben látja a megoldást, akinek nincs rálátása az NB I.-re és a légiós magyarokra.

A Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) 600-700 millió forintba kerülne évente, ha egy ismert és sikeres külföldi edzővel pótolná a válogatott távozó német szövetségi kapitányát, Bernd Storckot – mondta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász. Kiemelte, hogy a világ legjobban kereső futballtrénerei, így a spanyol Pep Guardiola vagy a portugál José Mourinho 4-5 milliárd forintot is zsebre tesznek évente, de az MLSZ-nek nem lehet célja egy topklub kispadjáról elmozdítani egy élő szerződéssel rendelkező szakembert. Több neves edző is csapat nélkül van azonban, ilyen a holland Frank de Boer, a francia Laurent Blanc vagy a német Thomas Tuchel.

Dárdai Pál lenne a legjobb megoldás a szakértő szerint
Forrás: AFP

Szabados Gábor nem tartja valószínűnek viszont Paulo Sousa kinevezését azzal együtt sem, hogy a portugál edző 2011 és 2013 között dolgozott Magyarországon, ráadásul az Európa-liga csoportkörébe jutott a Videotonnal. Sousa ugyanis éles konfliktusba került a korábbi kapitánnyal, Egervári Sándorral, aki Csányi Sándor MLSZ-elnök bizalmi embere. Úgy látja, a kapitányutódlás nem pénzkérdés a szövetség számára, hiszen a szponzorációból és a közvetítési jogdíjakból befolyó bevételekből lényegében bárki elérhető, ez a döntés inkább az elvekről, a koncepcióról szól. Ezzel együtt egy magyar edző bérezésére nem kellene többet fordítani az említett 600-700 milliós összeg 15-20 százalékánál.

https://www.vg.hu/mozaik/itt-vege-mar-nem-storck-kapitany-652031/

Mivel az MLSZ számára a 2020-as, részben budapesti rendezésű Európa-bajnoki részvétel a legfontosabb, nem valószínű, hogy olyan külföldi edzőben látja a megoldást, akinek nincs rálátása az NB I.-re és a légiós magyarokra. Szabados szerint az idő rövidsége és az eredménykényszer miatt a Honvéddal bajnok, ma már a Dunaszerdahelyet irányító Marco Rossi felkérése kézenfekvő a posztra. Egyrészt olyan sikert ért el, ami a válogatott szempontjából is releváns: alacsonyabb értékű kerettel kerekedett a tehetősebb, többre taksált riválisok fölé, másrészt a szlovákiai DAC-nak a felvidéki nagyvállalkozó Világi Oszkár a tulajdonosa, akit olyan szoros gazdasági kapcsolatok kötnek Magyarországhoz, hogy jó eséllyel nem állna az olasz szakember váltásának útjába.

A sportközgazdász szerint egyébként továbbra is Dárdai Pál lenne a tökéletes megoldás, de őt nem lehet elmozdítani Berlinből. Az állítólagos jelöltek közül leginkább Bódog Tamásnak van olyan mentalitása, amivel Dárdaihoz hasonlóan képes motiválni a csapatát. Szélesi Zoltánt, Szabics Imrét, Fehér Csabát vagy Lőw Zsoltot inkább a leendő kapitány segédjeként tudja elképzelni, mégis előfordulhat, hogy utóbbiak közül valaki ideiglenes kapitányként lehetőséget kapjon a novemberi barátságos mérkőzéseken.

MLSZ szakértő szövetségi kapitány Dárdai Pál
Kapcsolódó cikkek