Magyar gazdaság

Adományvárás helyett üzleti vállalkozás

A társadalmi vállalkozások fogalma nálunk nem közismert, pedig Európában már privát befektetői források is érkeznek azokhoz az üzleti vállalkozásokhoz, amelyek profitjuk nagy részét visszaforgatják valamilyen pozitív társadalmi hatás vagy cél elérése érdekében.

Harmadik alkalommal hirdeti meg az Unicredit Bank és az Unicredit Alapítvány a pályázatát társadalmi célú nonprofit szervezetek számára. Az összesen 60 ezer euró összdíjazású program idén a társadalmi vállalkozásokra fókuszál. A programban olyan nonprofit szervezetek vehetnek részt, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok gazdasági kiszolgáltatottságának csökkentését társadalmi vállalkozás megvalósításával és működtetésével akarják elérni.

Olyan vállalkozásokat keresnek, akik a társadalmi probléma megoldásán dolgoznak és a nyereséget visszaforgatják a cél megvalósítása érdekében – mondta Marco Iannaccone az Unicredit Bank általános vezérigazgató helyettese.

Tavaly az Unicredit Foundation világszerte 13 programon keresztül segítette az alapítványokat, 220 társas vállalkozásnak adtak a bank szakemberei tanácsot a pályázatok segítségével, 85 új vállalat jött létre, és 310 új munkahelyet is teremtettek

– mondta Alice Arico az Unicredit Alapítvány programkoordinátora.

Hozzátette, az olyan kezdeményezések, mint a Nem adom fel kávéház, a Bódvalenke Freskófalú Projekt vagy a Suhanj Alapítvány edzőterme, a legjobb mintapéldái ennek a projektnek. Ugyanakkor ezeknek a vállalkozásoknak is nagyon komplex támogatásra van szükségük ahhoz, hogy bankképes hitelfelvevők és befektetésre képes vállalkozások legyenek.

A NESst Magyarország 1997 óta a társadalmi vállalkozások katalizátoraként működik. Az idén két kategóriában hirdettek pályázatot: az egyik az induló, úgynevezett startup kategória, ahova ötlettel lehet jelentkezni és lesz egy már működő vállalkozás kategória, ahol működőképes társadalmi vállalkozások pályázhatnak arra, hogy megerősítsék, stabilizálják és növekedésre készítsék fel a vállalkozásukat – mondta Horváth Anna, a NESst Magyarország ügyvezetője.

A programban a korábbi fél éven át tartó mentorálás helyett egy évig mentorálják a nyertes pályázókat. Valamint változás az is, hogy míg korábban egy szakmai zsűri választotta ki a négy díjazott szervezetet, most egy kétfordulós kiválasztási folyamat során először tíz szervezetet felkészítenek egy prezentációra és a zsűri ezek alapján a prezentációk alapján választják ki azt a három-három szervezetet, aki bekerülhet a programba. Ezeknél a vállalkozásoknál egyensúlyban kell lennie az üzleti sikernek és a társadalmi probléma kezelésnek – tette hozzá Horváth Anna. Példaként említette, a Suhanj Alapítvány edző termét, ami nyitott az ép emberek számára is és ez a vállalkozás fenntarhatósága miatt nagyon fontos.

alapítvány Lépj velünk program UniCredit Bank Hungary
Kapcsolódó cikkek