Magyar gazdaság

A fiatalok negyede autózik napi rendszerességgel

Az autó, mint státuszszimbólum alapvető vágy a Z generáció számára, mint ahogy az is, hogy kényelmesen szeretnének hozzájárulni a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz – derült ki a GKI és a Jófogás friss környezetvédelmi tanulmányából.

A kutatásból egyértelműen kirajzolódik, hogy ennek a korcsoportnak – az 1995 után születettek tartoznak a Z generációba – a környezetvédelem fontosságáról alkotott véleménye nem egységes. A saját otthonától távolodva a többség nagyon fontosnak tartja a környezetvédelem iránti összefogást, de akadnak köztük olyanok is, akiknek a látásmódja sokkal inkább csak a lokális térben mozog – a felettük lévő generációknál a helyzet az eredmények alapján pont fordított: ők mikroszférájukban fordítanak nagyobb figyelmet a zöld gondolkodásra.

„A Z generáció eltérő szokásai a piactereken történő vásárlások során is szembeötlő. Míg az Y és az ennél idősebb nemzedék az energiatakarékos használati tárgyakat vásárolja előszeretettel second hand, addig a Z-k inkább a vadiúj, még használatlan termékekre mondanak igent. Fontos számukra, hogy használati tárgyaik, ha másodkézből is vannak, tökéletes állapotúak legyenek, hisznek annak státuszszimbólum értékében” – idézi a kutatást összegző közlemény Palocsay Gézát, a Jófogás ügyvezető igazgatóját.

Leginkább a papírt gyűjtik külön a fiatalok

A környezetvédelem az emberek túlnyomó többségének a szelektív hulladékgyűjtést és a közlekedési alternatívák ügyes megválasztását jelenti. A felmérés szerint a papír különválogatására a fiatalok 66 százaléka ügyel, míg az üveg szelektálására 62 százalékuk fordít hasonlóan nagy figyelmet, illetve jól tudják, hogy a szerves hulladékot is érdemes külön válogatni, esetleg komposztálni.

Forrás: A GKI és a Jófogás közös kutatása

A műanyaggal és a fémmel kapcsolatban már kevésbé lelkesek, hiszen az erre való odafigyelés nem éri el a 60 százalékot, de ennek oka az is lehet, hogy nem minden lakóközösség rendelkezik a közelben ezekre specializált tárolókkal.

Minden negyedik fiatal autóval (is) közlekedik

A kutatás eredményei szerint a mostani iskolások, fiatal felnőttek 74 százaléka ugyan tömegközlekedéssel vagy gyalogosan jár (ha éppen nem a családdal utazik) – de ezt inkább autó híján, olcsó megoldásként, azaz kényszerből teszik. Bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezett fiatalok mintegy 37 százaléka választja a biciklizést, még ha ezt 70 százalékuk a környezetvédelmi szempontok helyett sokkal inkább sportos megközelítésből is teszi.

Forrás: A GKI és a Jófogás közös kutatása

A GKI és a Jófogás felmérésének egyik legfontosabb megállapítása, hogy az aktív internetezők közlekedési szokásaik megváltoztatásával elsősorban a gyaloglást és/vagy kerékpározást szeretnék jobban előtérbe helyezni, azonban ez a szemlélet még nem elegendő a távolabbi környezettudatos jövőképhez, ugyanis a fiatalabb generáció később sem erről lesz felismerhető. Hozzáteszik, hogy a jövő nemzedéke éppen hogy többet szeretne autóval közlekedni, ennek terhére pedig elhagyni a tömegközlekedést – a Z generáció tagjainak 24 százaléka már most is napi rendszerességgel autózik.

Összességében jól látható az eredményekből, hogy maga a közlekedés eszköze, mikéntje nem a környezettudatossággal, hanem a kor változásával és ezáltal az egzisztenciális helyzettel, valamint a kényelmi szempontokkal függ össze. A Z és az Y generáció is jólétben szeretne élni, melynek egyik szimbóluma, hogy saját autóval utazik és függetlenedik a „nagy átlagtól” – ez motiválja. Az idősebb korcsoportnál pedig a már lazább időbeosztás és a kedvezőbb utazási feltételek változtatják meg az addigi szokásokat – olvasható a közleményben.

közlekedés Y-Z generáció felmérés környezetvédelem fiatalok szelektív hulladékgyűjtés
Kapcsolódó cikkek