Magyar gazdaság

Kevesebb az álláskereső Magyarországon

Október végén 260 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon, 17 ezer fővel, vagyis 6,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Október végén 260 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon, 17 ezer fővel, vagyis 6,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ami ennél is lényegesebb, hogy az elmúlt tíz évben lefelé mutató tendencia rajzolódik ki az adatokból – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) októberről szóló jelentéséből. A nemek eloszlása egyenletes, az álláskeresők 52 százaléka nő, 48 százalék a férfiak aránya, a nők körében 5, míg a férfiaknál 8 százalékkal csökkent az álláskeresők száma egy év alatt.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A legfeljebb általános iskolát végzettek 113 ezren vannak, míg a legnagyobb tömböt a középfokú végzettségűek adják (132 ezer fő), a felsőfokú végzettségűek viszont mindössze 15 ezren vannak. Az álláskeresők 54 százaléka, vagyis 140 ezer fő volt jogosult pénzbeli ellátásra októberben, ezen belül a legtöbben (58 százalék) szociális jellegű ellátást kaptak, álláskeresési ellátás pedig 42 százaléknak jutott. A regisztráltak 46 százaléka azonban semmilyen támogatást sem kapott. A szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 37 százalék, arányuk Csongrád (24 százalék), Győr-Moson-Sopron megyében (24) és a fővárosban (27) volt a legalacsonyabb.

A legtöbben az Észak-Alföldön kerestek munkát (64 ezren) októberben, de Észak-Magyarországon (57 ezer fő) és Közép-Magyarországon (40 ezer fő) is jelentős számban vannak munkakeresők. A munkavállalási korú népességhez képest Észak-Magyarországon 7 százalék, az Észak-Alföldön pedig 6,1 százalék az álláskeresők aránya. Közép-Magyarországon a magas népesség következtében mindössze 2 százalékos ez az arány, a legalacsonyabb a magyar régiók között.

Megyei szinten vizsgálva jól elkülönülnek egymástól a legjobb helyzetben lévő területek. Győr-Moson-Sopronban 1 százalék az álláskeresők aránya, Budapesten pedig 1,6 százalék. Ezzel szemben Nógrádban a munkavállalási korú népesség 8 százaléka, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 7,5 százaléka regisztrált álláskereső.

A pályakezdők aránya 11 százalékos volt az összes álláskereső között, ez 28 ezer főt jelent. A legtöbben közülük Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből kerültek ki, de Hajdú-Biharban és Jász-Nagykun-Szolnokban is sok az álláskereső fiatal. A legtöbbjüknek (45 százalék) legfeljebb általános iskolai végzettsége van, 16 százalék a szakiskolások, szakmunkások, 16 százalék a gimnáziumi végzettségűek, 19 százalék a szakközépiskolát vagy technikumot végzettek és mindössze 4 százalék a felsőfokú végzettségűek aránya.

munkanélküliség szakképesítés álláskeresés
Kapcsolódó cikkek