Magyar gazdaság

Moody's: választástól függetlenül marad a 3 százalék alatti hiány

Jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége, és ez is a „Baa3” befektetési ajánlású, stabil kilátású osztályzattal nyilvántartott szuverén magyar adósprofil pillérei közé tartozik – közölte friss Magyarországgal foglalkozó éves országjelentésében a Moody's Investors Service csütörtök este.

A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya szerint Magyarország államadós-profiljának alátámasztó tényezői között van emellett a viszonylag sok lábon álló gazdaság, és a magyar kormány elkötelezettsége az átlátható, a prudens költségvetési politika mellett. A hitelminősító szerint fennmarad a magyar várakozásai szerint idén 3,5, jövőre pedig 3,1 százalékkal bővülhet a

A Moody's szerint besorolási korlátot jelent ugyanakkor a magyar közadósság-ráta, amely még mindig számottevően meghaladja a cég által a „Baa” osztályzati sávba sorolt többi szuverén adós mediánértékét. A hitelminősítő közölte: a választások közeledtével a magyar költségvetési politika bizonytalanabbá válásával számol ugyan, de várakozása szerint a 3 százalék alatti deficit fenntartása melletti kormányzati elkötelezettség biztosítja az államadósság-ráta fokozatos és tartós csökkenését. A hitelminősítő várakozása a hazai GDP-hez viszonyított államadósság aránya 71 százalékra csökken a 2016-os 73,9 százalékról.

Magyarország folyó fizetési mérleg többlete rugalmasabbá teszi az esetleges külső sokkokkal szemben – mondta Evan Wohlmann, a Moody's alelnöke, szenior elemző, a riport egyik készítője. Hozzátette: a többi valutával szembeni árfolyamingadozástól a forintot az olyan politikák is segítették, amelyek támogatták a külföldi deviza részesedésének jelentős csökkenését az államadósságban.

 

moody"s hitelbesorolás adósság
Kapcsolódó cikkek