Magyar gazdaság

Egyre többet fizetünk kártyával

A kártyás vásárlások száma és értéke is gyors ütemben növekedhet, ami az érintőkártyák terjedésének és az elfogadói hálózat fejlesztésének is köszönhető.

Tovább növekedhet a POS-termináloknál végrehajtott tranzakciók száma és mennyisége is a Világgazdaságnak nyilatkozó hitelintézetek várakozásai szerint. „Idén a POS-tranzakciók volumene 28 százalékkal nőtt a CIB Banknál” – közölték lapunkkal a hitelintézetnél. A Nemzetgazdasági Minisztérium POS-telepítési programja számottevő forgalomnövekedést generál majd a piacon. Bár a CIB Bank nem vesz részt a programban, a következő két-három esztendőben hasonló, 20 százalékos évi növekedést várnak a kártyás tranzakcióknál.

További bővülést hozhat a kormány POS-telepítési programja
Forrás: GODONG / BSIP

Az MKB Banknál a bankkártyákkal végrehajtott vásárlási forgalom az elmúlt években folyamatos növekedési tendenciát mutat a darabszám és az összeg alapján egyaránt – közölték a pénzügyi szolgáltatónál. A harmadik negyedévi adatok szerint mind a vásárlási tranzakciók darabszámában, mind értékében 20 százalékos évi növekedést tapasztaltak az MKB Bank által kibocsátott kártyáknál. Ám az átlagos összeg gyakorlatilag változatlan, 9000 forint körül mozog.

A kártyás forgalom az elkövetkezendő években is növekedni fog, várhatóan az eddigi ütemben, az egyérintéses bankkártyák dinamikusan emelkedő számának, valamint a magyarországi kártyaelfogadó helyek további bővülésének köszönhetően

– mondták el a hitelintézetnél. Szerintük a POS-telepítési programnak egyértelműen pozitív hatása lesz a kártyás forgalom növekedésére. De a program által elősegített változás mértéke attól függ majd, hogy valóban olyan elfogadóhelyekre telepítik-e a POS-terminálokat, ahol valós az igény a bankkártyás fizetésre, illetve attól, hogy az újonnan bekötött készülékeket milyen kereskedői típusokhoz telepítik. (Utóbbinak az átlagos kosárérték szempontjából van jelentősége, hisz például egy műszaki szaküzletben ez többnyire jóval magasabb, mint egy kis élelmiszerboltban.)

A 2016 decemberében meg­hir­detett kormányzati kártyaelfo­ga­dóhely-te­lepítési program keretében 2017 végéig 30 200 POS-terminált telepítenek Magyarországon, majd a második szakaszban újabb 30 ezret. Ennek nyomán – közölte korábban a nemzetgazdasági tárca – a közeljövőben az online pénztárgépekhez viszonyított lefedettség megközelíti majd a 80 százalékot. A második szakaszban a korábbihoz hasonlók az igénylési feltételek: eszközönként 80 ezer forint támogatást nyújt a költségvetés, és a szolgáltatók legfeljebb 1 százalék forgalomarányos díjat számíthatnak fel. A termináloknak változatlanul biztosítaniuk kell az érintéses fizetés lehetőségét. Új feltétel a korábbiakhoz képest, hogy a készüléknek alkalmasnak kell lennie közszolgáltatási díjak kártyás befizetésére is.

A kormányzati program mellett az OTP Bank saját kezdeményezést is indított a közelmúltban. A hitelintézet november 13-tól a Kártyával Szeretnék weboldalon várja a javaslatokat azokra a boltokra, ahol a vásárlók szeretnének kártyával fizetni, de még nincs rá lehetőségük. A bank szerte az országból több ezer címre számít: a beérkező javaslatokat feldolgozza, és felkeresi az érintett kereskedőket, kezdeményezve náluk a termináltelepítést. Az OTP Banknak a Szeretlek Magyarország.hu portállal közösen készített felmérése szerint a válaszadók 77 százaléka előnyben részesíti a kártyás fizetést, csupán 11 százalékuknak nem számít, mivel fizet. A válaszadók 53 százaléka a legkisebb tételeket is kártyával egyenlíti ki, 87 százalékukkal azonban többször előfordult, hogy nem tudott plasztikkal fizetni.

A bankkártyás fizetési forgalom mindenesetre látványosan növekszik hazánkban. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az itthon kibocsátott kártyákkal a második negyedévben 1066,6 milliárd forint értékben vásároltak, közel 152 millió művelet során.

pos-terminál elektronikus fizetés bankkártya
Kapcsolódó cikkek