Magyar gazdaság

A katalán választás eredménye lejtőre küldte a spanyol részvényeket

A katalán regionális választás következtében a spanyol részvényindex sokat esett, de a többi európai piac alig reagált a függetlenségpártiak győzelmére. Az euró gyengülését is átmenetinek tartja a szakértő.

A katalán választás eredménye lejtőre küldte a spanyol részvényeket, az euró is gyengült – írja a Reuters.

A spanyol részvényindex és az euró árfolyama csökkent, a spanyol államkötvényhozamok pedig egy hónapos csúcsot értek el pénteken, miután a katalán szeparatisták megnyerték a regionális választást, ami tovább fokozza a politikai feszültséget az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában – áll a hírügynökségi cikkben.

Az IBEX spanyol részvényindex 1,2 százalékkal csökkent, míg az eurózóna bankjainak indexe közel 1 százalékkal esett

péntek délután. A páneurópai STOXX index azonban mindössze 0,1 százalékkal csökkent, s mindez beigazolta az elemzők várakozását, hogy a katalán regionális választás által kiváltott rengési hullámok nagyrészt Spanyolországra fognak korlátozódni – foglalták össze a fejleményeket a Reutersnél.

Nyár óta nagyot zuhant a spanyol tőzsde

A spanyol részvénytőzsde az év nagy részében Európa legjobban teljesítő piaca volt egészen az októberi függetlenségi népszavazásig. Az ezt követően kialakult zűrzavar azonban „hazavágta” az IBEX-et, amely péntek délután 9 százalékkal volt lejjebb májusi csúcspontjához képest.

Május óta sokat gyengült az IBEX
Forrás: JAVIER SORIANO / AFP PHOTO

Az angol hírügynökség szerint a spanyol választási eredmény egyúttal az Európai Uniót is visszaveti, amelynek most már folyamatosan el kell viselnie a kiváláspártiak zajongását, s ezzel egyidejűleg ráadásul meg kell birkóznia a Brexit romboló hatásával és a kelet-európaiak forrongó elégedetlenségével is.

https://www.vg.hu/kozelet/katalan-valasztas-fuggetlensegpartiak-orulhetnek-723367/

A német DAX péntek kora délutánig eközben 0,2 százalékkal, míg a francia CAC40 0,3 százalékkal csökkent. A brit FTSE100 azonban új rekordot ért el a pénteki rövidített kereskedésben és a Wall Streeten is pozitív nyitást jeleznek előre a határidős ügyletek.

Miután a katalán regionális szavazás előzetes eredményei nyomán az euró 1,1817 dollár alá csökkent, az euró árfolyamvesztesége is mérséklődött, és egészen 1,1853 dollárig erősödött.

Nagyon kétlem, hogy ezek a veszteségek tartósak lesznek

– mondta a Reuters által megszólaltatott Ulrich Leuchtmann, a frankfurti Commerzbank devizastratégája.

Igen, a szeparatisták megvédték többségüket a regionális parlamentben, így a Madrid és Barcelona közötti feszültség valószínűleg továbbra is fennmarad. A piac azonban akkor is megőrizte nyugalmát és az euró árfolyama is viszonylag stabil maradt, amikor korábban az év folyamán már egyszer kiéleződött a konfliktus, ezért nagy meglepetés lenne számomra, ha ez most másként lenne – tette hozzá.

Drágább lett a spanyol államadósság finanszírozása is

Spanyolország 10 éves államkötvényének hozama 5 bázisponttal az egy hónapos csúcsot jelentő 1,52 százalékra emelkedett a reggeli forgalomban, majd 1,49 százalékra esett vissza. A prémium befektetők a spanyol államkötvényeket a legmagasabbra értékelt német kötvényekhez képest mintegy 111 bázispontos felárral keresték, ami 6 bázispontos emelkedést jelent.

Stoxx részvényindex IBEX Katalónia regionális választás
Kapcsolódó cikkek