Magyar gazdaság

Több ezer kisebb kapacitású naperőmű épülhet itthon

A multinacionális cégek által hazánk ellen indított eljárásban az Európai Bizottság a magyar álláspontot fogadta el – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Elmondta, hogy bár 2016 januárjától lehetne alkalmazni azt a magyar szabályozást, amely szerint napi fogyasztási cikkeket forgalmazó cégek esetében 100 milliárd forintos árbevétel elérésekor erőfölénnyel való visszaélést lehetne vélelmezni, ám erre eddig nem került sor. Hozzáfűzte: az Európai Bizottság történelmi döntést hozott, így az unióban Magyarországon nyílik először lehetőség az automatikus erőfölény kimondására. A miniszter jelezte: a Gazdasági Versenyhivatal alkalmazza majd a szabályozást, így fel lehet lépni, például a SPAR, a Lidl, az Aldi vagy a Tesco ellen, védve a magyar kis- és közepes élelmiszeripari kereskedők érdekeit.

A kormány támogatja, hogy minél több naperőmű, napelempark legyen Magyarországon. Jelenleg a paksi atomerőmű állítja elő a hazai áramfogyasztás felét, a cél, hogy a másik felét naperőművek állítsák elő. Lázár János hangsúlyozta: így az energiaimport jelentősen mérsékelhető. Először – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslata alapján – a mezőgazdasági termelők létesíthetnek majd kisebb, 0,5 megawattos naperőművet mintegy egyhektáros területen. Ehhez a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelt nyújt majd. Cél, hogy minél több csatlakozási pontjuk legyen a naperőműveknek. A tervek szerint az elkövetkezendő években több ezer ilyen kisebb naperőművet hoznak létre.

Formálódik az országos területrendezési törvény, amely a műszaki paramétereket, a beépíthetőséget is szabályozza. Ha az Országgyűlés – várhatóan februárban – megszavazza a javaslatot, akkor Magyarországon nem építhető majd 65 méternél magasabb épület, megóvják a Balatont, szabályozzák a tó mellett a beépíthetőséget, például kempingekből lakóparkok, magánházak nem építhetők.

Naperőműboomot prognosztizálnak

Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője szerint 3-4 millió forinttal is olcsóbb lehet mostantól egy kis teljesítményű naperőmű megépítése, mivel a kormány eltörölte az ezekre kivetett földvédelmi járulékot. | VG

 

Ezek is érdekelhetik