Magyar gazdaság

Többet vásároltunk idén októberben

Idén októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb becslésében.

Idén októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb becslésében.

Forrás: KSH

Eszerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Idén január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

„Az októberi az idei év legdinamikusabb növekedése a szektorban” – kommentálta a KSH adatit Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. Szerinte az év második negyedéve óta tartó dinamikus kiskereskedelmi bővülés miatt egyre inkább úgy tűnik, hogy a munkaerőpiacon kialakult kedvező folyamatok (rekord alacsony kétszámjegyű bérnövekedés) érdemben hozzájárultak a háztartások vásárlási hajlandóságának növekedéséhez. Mindezeknek köszönhetően az adatok végre nemcsak a kiskereskedelmi forgalomban jelentek meg, hanem átgyűrűztek a teljes fogyasztásba is, amiről a III. negyedéves részletes adat is árulkodik.

Az utolsó negyedév első, vállalatok által alátámasztott tényadata összességében pozitív kilátásokat feltételez az év hátralévő részére. Amennyiben az ipar is jól teljesített, valamint látva a felfelé revideált III. negyedéves GDP-t, alátámasztott lehet az a várakozásunk, hogy a IV. negyedévben 4 százalék feletti GDP-növekedés várható – fűzte hozzá Virovácz.

„A várakozásunkkal megegyező teljesítményt nyújtott a kiskereskedelmi forgalom októberben. A 6,3 százalékos éves növekedési ütem meghaladta a január-októberi időszakban mért 4,5 százalékos átlagot” – írta kommentárjában Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Szerinte a GDP növekedését támogatja a reálbérek gyors ütemű emelkedése, valamint a fogyasztói bizalom erősödése is. Előrejelzése szerint idén az átlagos kiskereskedelmi forgalom 4,5-5 százalék között alakulhat, jövőre pedig hasonló maradhat a tempó.

KSH adatok volumen kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek